شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- مقالات حوزه اجتماعی
تقویت اعتماد به معلولان حلقه گمشده جامعه

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1393/3/11 | 

تقویت اعتماد به معلولان حلقه گمشده جامعه


ممکن است همه افراد سالم روزی در اثر حوادثی سلامتی خود را از دست بدهند اما آنچه در این بین مهم است، تقویت اعتماد به معلولان است که بیشتر مواقع حلقه گمشده برای حل مشکلات این قشر است.
همه معلولانی که به صورت روزمره در کوچه و خیابان یا منزل و اداره می‎بینیم دو دسته هستند، دسته نخست معلولانی که از ابتدای زندگی به علت مسائل مختلف ژنتیکی، کمبود مواد معدنی و ویتامین‌ها در بدن مادر دچار معلولیت‎های مختلف شده‌اند و دسته دیگر معلولانی که در طول عمر و زندگی خود بنا بر حوادث مختلف مانند تصادف برخی بیماری‎ها و عوارض گوناگون دچار معلولیت و نقص عضو می‎شوند.

برای یک معلول اینکه به چه دلیلی گرفتار نقص در یکی از اعضای بدن شده است شاید از درجه اهمیت کمتری در مقایسه با ضرورت یادگیری روش‌های کنار آمدن با مشکل به وجود آمده برخوردار است.

یکی از بحران‎هایی که ممکن است به سراغ معلولان برود مشکلات افسردگی ناشی از کم‌توانی در نتیجه معلولیت است.

هرچند نباید معلولانی که با تمام توان تلاش بسزایی را برای نیل به خواسته خود داشته‌اند را نادیده بگیریم با این وجود کارشناسان معتقدند؛ همه معلولان در مدتی از عمر خود دچار مشکلات روحی‌، روانی و افسردگی‌های خاص شرایط خود می‎شوند.

افسردگی همان عنصری است که حتی در افراد عادی نیز موجب  می‎شود، فرد به جای فعالیت در راس امور مورد علاقه و توانایی خود به یک فرد منزوی و خنثی بدل شود و این شرایط ناامید کننده برای معلولان به مراتب مهیاتر است.

حال باید دید در این بین چه کسانی می‎توانند نقشی موثر در تقویت اراده و داشتن روحیه مناسب و حس اعتماد به نفس برای معلولان داشته باشند.

محمود جعفری یکی از فعالان این حوزه در مازندران در این‌باره معتقد است: نخستین و مهم‌ترین کسی که می‎تواند نقش بسیار موثری در این تقویت اعتماد به نفس معلولان داشته باشد خود فرد معلول است.

این کارشناس توان‌بخشی ادامه داد: اگر فرد معلول خودش را قبول داشته باشد و روحیه مناسب و امید به زندگی را در خود تقویت کند، هیچ مشکلی نمی‎تواند مانع پیشرفت و موفقیت او شود.

وی افزود: البته گاهی اوقات مسائل و مشکلات مختلف مانند نگاه‌های خیره‌وار مردم در کوچه و خیابان، دید غلط جامعه نسبت به افراد معلول، حس ترحم دیگران، مشکلات زندگی، معضلات رفت و آمد، کمبود امکانات رفاهی و مناسب برای این قشر از جامعه دست به دست هم داده و در تضعیف روحیه فرد معلول موثر واقع می‎شوند.

جعفری گفت: همه این مشکلات و عوامل که قسمت عمده‌ای از زندگی معلولان را شامل می‌شود، موجب کاهش اراده و تضعیف روحیه فرد می‎شوند.

*نقش خانواده و دوستان

مسئول توانبخشی اداره بهزیستی شهرستان میاندورود اظهار داشت: در درجه دوم خانواده فرد معلول می‎تواند نقش موثری در تقویت اراده و روحیه فرد داشته باشند.

وی گفت: اگر خانواده بین فرزند معلول و عادی خود تفاوت قائل نشود و به دور از ترحم و دلسوزی سعی در استقلال فرزند خود داشته باشد می‎توان امیدوار بود که فرد معلول در زندگی شخصی و آینده خود بسیار قوی و غیرقابل شکست حاضر شود.

جعفری دسته دیگر را گروه دوستان و همسالان فرد معلول دانست و افزود: در دوران تحصیلی دانشگاه و امور شغلی همچنین زمان تفریح و تمامی مراحل زندگی همسالان و دوستان افراد معلول می‎توانند نقش موثری در زندگی آنها داشته باشند.

وی ادامه داد: چه بسیار افرادی که به دلیل داشتن دوست و هم صحبت خوب و مفید به زندگی امیدوار شده و تمامی سختی‎ها را به جان خریده‌اند تا پابه پای دوستان خود برای داشتن آینده‌ای روشن تلاش کنند.

این کارشناس توان‌بخشی معلولان گفت: درک متقابل و فرق قائل نشدن میان افراد باعث می‌شود که فرد معلول همپای دیگران تلاش کند و با تمامی مشکلات اعم از جسمی، روحی و روانی بجنگد.

جعفری با طرح این سئوال که آیا همه افراد به این مساله مهم و وظیفه انسانی خود عمل می‏کنند، افزود: معلولان شرایط خوبی در این موارد ندارند.

*نقش مسئولان

وی با بیان اینکه آیا افراد به این نکته توجه می‎کنند که خدایی ناکرده شاید روزی چنین حوادث خاصی برای آنها نیز اتفاق بیافتد، افزود: این افراد آنگاه چه توقعی از افراد دیگر و جامعه‌ای که در آن زندگی می‏‌کنند، خواهند داشت.

جعفری دسته بعدی که می‎توانند به تقویت اعتماد به نفس معلولان کمک کنند را مسئولان و مجریان امور دانست و ابراز داشت: اگر مسئولان و مجریان برای حضور معلولان در بین اجتماع مردم تلاش کنند، راهکارهای مختلفی نیز برای حل مشکلات به وجود می‌آید.

وی ادامه داد: باید به این باور برسیم که سازمان بهزیستی مسئول تمامی امورات معلولان نیست بلکه تک تک افراد جامعه مسئول اجرای امور هستند.

جعفری از بین بردن مشکلات مختلف معلولان را تنها متوجه قشر یا سازمان خاصی ندانست و بیان داشت: معلولان هم عضوی از اجتماع عظیم مردم هستند و به علت داشتن شرایط جسمی خاص نیازمند دریافت خدمات خاص هستند.

منبع: فارس

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.90.4884.fa.html
برگشت به اصل مطلب