شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- مقالات حوزه اجتماعی
یارانه بیماران خاص و معلولان کجاست؟

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1393/1/26 | 

بررسی وعده ­های دولت برای توسعه نظام سلامت از منابع هدفمندی؛
 یارانه بیماران خاص و معلولان کجاست؟


مهدخت قویدل- ثبت نام مرحله دوم یارانه ­ها آغاز شد؛ اما باز هم مطالبات بیماران و معلولان در این نام نویسی دیده نشد. تنها چیزی که معیار دولت برای شناخت درصد نیازمندی افراد قرار گرفت، میزان حقوق دریافتی آنها بود و داشتن یا نداشتن مسکن. اگر یک بیمار خاص یا یک بیمار سرطانی در میان اطرافیان تان وجود داشته باشد، می‌دانید که داشتن حقوق دو تا 3 میلیونی هم برای داروهایی که ماهانه مصرف می‌شوند و قیمت هر کدام از آنها به چند میلیون می‌رسد کفاف نمی‌کند. گزینه ای که در ثبت نام این دوره یارانه‌ها ودوره قبلی خالی بود، پرسیدن این سوال از متقاضیان دریافت یارانه بود که آیا در خانواده شما بیمار خاص یا فرد معلول حضور دارد؟
بعد از اجرای هدفمندی، تعدادی از انجمن‌های غیر دولتی پیگیر بودند تا یارانه مجزایی برای هزینه دارو و درمان برای این بیماران منظور شود. استدلال آنها این بود که اگر قرار است افراد عادی جامعه که از سلامت کامل برخوردار هستند، ماهی 45 هزار تومان دریافت کنند، قاعدتا معلولان و بیماران از کار افتاده یا کم توان که با افزایش هزینه‌های درمانی هم مواجه شده بودند، نیاز به اختصاص مبلغ بیشتری به عنوان یارانه داشتند. پیشنهادی که ظاهرا به گوش مسئولان نرسید یا اگر رسید چندان مورد توجه قرار نگرفت.
در کنار بیماران خاص، بسیاری از معلولان هم در مرحله اول هدفمندی نادیده گرفته شدند. رئیس سازمان بهزیستی در گفت وگو با فارس در حالی از وجود 16 هزار مددجو و معلول مجهول الهویه تحت پوشش سازمان بهزیستی خبر می‌دهد که به گفته مدیر عامل آسایشگاه کهریزک، دولت در فازنخست هدفمندی یارانه ها، ریالی به مددجویان مجهول الهویه پرداخت نکرده است. در این دوره از ثبت نام هدفمندی هم خبری از ثبت نام این دسته از افراد جامعه وجود ندارد.
در واکنش به این مسئله، رئیس فراکسیون حمایت از حقوق معلولان روز گذشته در نامه ای به معاون راهبردی رئیس جمهو، خواهان توجه ویژه دولت به معلولان در فاز دوم هدفمندی شد. در متن این نامه آمده است: همانگونه که مستحضرید معلولان محترم کشور مجموعه شریف از هموطنان ما هستند که معیشتی قرین با هزینه‌های مختلف دارند؛ لذا عدالت حکم می‌کند در خصوص پرداخت یارانه عنایت ویژه به این عزیزان شود. لذا متمنی است دستور فرمایند با همکاری سازمان بهزیستی مشخصات مددجویان معلول شدید و متوسط که عموماً متعلق به خانواده‌های مستضعف هستند احصاء ‌و با محاسبه‌ای عادلانه یارانه آن‌ها تعیین گردد و تخصیص یابد.
وزیر کار هم پیش‌بینی کرد که بعد از پایان ثبت‌نام هدفمندی یارانه‌ها، افرادی برای اهدای یارانه‌های خود به نفع بیماری‌های خاص و صعب العلاج پیش‌قدم شوند. علی ربیعی در حاشیه همایش راهکارهای خروج اقتصاد ایران از شرایط رکود تورمی گفت و وعده داد: هر چه منابع آزاد شود به سمت رفاه اجتماعی، بهداشت و درمان و اشتغال سوق خواهد یافت. دولت بنا دارد بخشی از منابع هدفمندی‌ یارانه‌ها را به سمت بهزیستی، کودکان کار، کمیته امداد امام خمینی و معلولان و کودکان فاقد سرپرست سوق بدهد و بخش دیگر را صرف درمان و امنیت غذایی مردم کند.
هدفمندی فقط افزایش قیمت سوخت وآب و برق و گاز نبود. اجرای مرحله اول هدفمندی در سال 89 قیمت همه چیز را چند برابر کرد. این جراحی اقتصادی که با اختصاص ندادن ارز مرجع برای واردات دارو، عرصه را بر بیماران خاص تنگ ­تر کرد، تاثیرات زیادی بر روی بیمارانی داشت که به هر دلیل دچار بیماری‌های صعب العلاج و گران قیمت شده بودند. سه تا چهار برابر شدن هزینه دارو و مراقبت‌های پزشکی مشکلی بود که دولت احمدی نژاد آن را نادیده گرفت و بیماران خاص را به امان خدا رها کرد. دولت روحانی اما سعی کرد با تثبیت قیمت دارو واردات به موقع تا حدودی این مشکل را رفع کند. البته گرانی داروها به قوت خود باقی مانده بود.
وعده دولت برای اختصاص منابع حاصل از انصراف مردم از دریافت یارانه‌ها به هزینه‌های درمان و بهداشت از جمله برای بیماران خاص با تردیدهایی همراه است. همین حالاهم دولت برای پرداخت یارانه، از درآمد وزارت خانه‌هایی همچون نفت و نیرو خرج می‌کند. اعتراض این دو وزارتخانه در مورد فرسودگی نیروگاه‌ها و نیاز به بودجه برای توسعه مناطق نفتی از جمله پارس جنوبی یکی از چالش‌هایی است که دولت با آنها دست به گریبان است. این روزها هر مسئولی که صحبت می‌کند، از اختصاص منابع ناشی از انصراف یارانه ای به فلان حوزه بهداشت و درمان و بیمه و سلامت حرف می‌زند؛ در حالیکه هیچ کس نمی‌داند چند درصد از مردم انصراف می‌دهند.

منبع: روزنامه ابتکار

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.90.4457.fa.html
برگشت به اصل مطلب