شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- مقالات حوزه اجتماعی
گوش‌هایی که با صدا نوازش می‌شوند

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1392/7/8 | 

پیشگیری از اختلالات شنوایی به راحتی امکانپذیر است

گوش‌هایی که با صدا نوازش می‌شوند

شاید بیشتر ما در روز حسرت دقیقه‌ای دور ماندن از سر و صداها و همهه‌های محیط زندگی خود را بخوریم و حتی برای فرار از همه صداهای بیرون و گاه درون خود به کنجی پناه برده تا در سکوتی عمیق غرق شویم. غافل از این که همین سکوت ممتد سال‌های سال است که رنج بسیاری برای بخش زیادی از افراد جامعه به دنبال داشته است تا جایی که اندکی صوت را حسرت می‌کشند.

هر چند در کشور ما آمار دقیقی از کم شنوایی نوزادان وجود ندارد، اما آمارهای جهانی از این حکایت می‌کند که از هر 10 هزار کودک، 3 کودک به افت شنوایی مبتلا است و در این زمینه برخی آمارهای داخلی گواه این است که روزانه 30 نوزاد کم شنوا و ناشنوا در کشور متولد می‌شود که مسلم است با غربالگری 50 درصد از موالید کشور در طرح پیشگیری از ناشنوایی، فقط دسته‌ای از مبتلایان به این اختلالات شناسایی می‌شوند و چه بسا که عده زیادی که به هر علت از نعمت شنوایی محروم می‌شوند.

مساله مهمی که به طور قطع با یک تشخیص به موقع، آن هم قبل از 3 ماهگی می‌توان از آن پیشگیری کرد و با انجام درمان‌های لازم برای یک کودک مبتلا به اختلالات شنوایی یا کم شنوا، او را از محروم شدن از شنیدن نجات داد.

شناخت شایع‌ترین معلولیت در کشور

به گفته کارشناسان ناشنوایی و کم‌شنوایی از بیشترین معلولیت‌ها در کشور محسوب می‌شود که ناشنوایی در بدو تولد از شایع‌ترین این اختلالات است.

نکته مهمی که دکتر محمد اجل لوئیان، متخصص گوش و حلق و بینی هم به آن اشاره کرده و به خبرنگار ما می‌گوید: علت این اختلالات بیشتر ژنتیکی است، این ژن به صورت نهفته و آشکار به نوزاد منتقل می‌شود، اما در مجموع این اختلالات به 2 صورت بروز می‌کند که یکی از آنها بیماری‌هایی است که زنان در زمان بارداری به آن مبتلا می‌شود مانند اوریون و سرخچه که تاثیر مستقیم در ناشنوا شدن جنین دارد. دومین مورد هم نوزادانی هستند که بعد از تولد به یرقان مبتلا و به مدت طولانی در آی.سی.یو بستری می‌شوند.

دکتر لوئیان درباره علائم این بیماری می‌افزاید: 2 راه‌حل برای پی بردن به این علائم وجود دارد بدین صورت که خانواده‌های دارای فرزند ناشنوا باید نسبت به کم شنوایی فرزند خود مشکوک شوند که آیا نوزاد به تغییرات صدا از خود واکنش نشان می‌دهد یا نه تا در اینصورت به تشخیص زودرس بیماری هم کمک کنند.

غربالگری راه تشخیص سریع اختلالات

در مرحله بعد در بدو تولد نوزادان از نظر شنوایی غربالگری می‌شوند که با این آزمایش می‌توان در حد بسیار زیادی اختلالات ناشنوایی را تشخیص داده و نسبت به درمان آنها اقدام کرد: وی البته به این مهم هم اشاره می‌کند که در صورت تشخیص دیرهنگام و بروز ناشنوایی، راه درمان آن استفاده از سمعک یا انتقال کودک به مراکز کاشت حلزونی است.

وی در این‌باره توضیح می‌هد که بیشتر عفونت‌های گوش از طریق میکروب‌ها و ویروس‌ها وارد گوش میانی، گوش خارجی یا گوش داخلی می‌شود و در این زمینه عفونت‌های مربوط به گوش خارجی، به شکل ورم و درد شدید بروز می‌کند. در عفونت گوش میانی عفونت از راه خون و گاه به دنبال یک سرماخوردگی ساده ایجاد و منجر به تجمع چرک در گوش می‌شود.

پیشگیری از عفونت‌های گوش

دکتر لوئیان اظهار می‌کند: اگر این عفونت‌ها زود هنگام درمان شود هیچ آثاری به جا نمی‌گذارد. البته درمان بیشتر به صورت تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها یا درمان‌های جانبی مانند بخور دادن است. به هر حال اگر بیماری درمان نشود، پارگی پرده گوش و از بین رفتن همه مخاط و در نهایت کر شدن را به دنبال خواهد داشت.

وی خاطرنشان می‌کند: راه پیشگیری از عفونت‌های گوش به ویژه در فصل پاییز و زمستان جلوگیری از تماس با هوای سرد، افراد سرماخورده و تزریق واکسن آنفولانزا است که موجب مقاومت بدن در مقابل ویروس‌ها می‌شود.

وی همچنین با اشاره به اینکه آسیب‌رسیدن به پرده گوش موجب اختلال شنوایی می‌شود، می‌گوید: از این رو شناخت بیماری‌های پرده گوش به کنترل و پیشگیری از این بیماری کمک شایانی می‌کند.

دکتر محد اجل لوئیان می‌افزاید: ورم پرده گوش همراه ورم گوش میانی است، و علت آن ورود ویروس و میکروب به داخل گوش و ماندن آن به مدت زیاد در داخل گوش است این ورم در بزرگسالان به علت وجود عفونت‌های قارچی یا عفونت‌های قدیمی در مجرای گوش یا وارد کردن ناصحیح گوش پاک کن به داخل گوش ایجاد می‌شود.

وی در پاسخ به این که راه درمان تورم پرده گوش چیست؟ توضیح می‌دهد: در صورت بروز تورم در گوش درمان‌ها به صورت تجویز قطره و سوزاندن‌های موضعی بسیار موثر است.

 روش شنیداری _ کلامی چیست

 رضا صادقی، شنوایی‌سنج با بیان این که روش شنیداری – کلامی (AVT) یک روش توانبخشی برای کودک کم شنوا است، می‌گوید: رویکرد این روش تک حسی بوده و فقط حس شنوایی کودک را درگیر می‌کند.البته این حالت پیش شرط‌هایی دارد که عبارت است از شناسایی زودهنگام به محض شناسایی تجویز سمعک و سپس شروع مداخلات توانبخشی که از 6 ساهگی است.

وی می‌افزاید: تفاوت این روش با روش‌های سنتی این است که فقط روی مهارت شنیداری تکیه می‌کند و موجب می‌شود مهارت شنیداری کودک به دنبال آن میزان وضوح شنوایی کودک بیشتر شود.

 وی درباره مدت زمان تاثیر این روش می‌گوید: توانبخشی آموزش‌هایی است که از همان ابتدای کودکی باید داده شود و کودک را نسبت به عضو آسیب دیده آگاه کرد. این روش فقط یک روش توانبخشی جامع است و آموزش گفتار را از طریق مهارت شنیداری پیگیری می‌کند.

 وی در پاسخ به اینکه آیا ممکن است این روش روی کودکی اثر نداشته باشد می‌گوید: ممکن است کودکی پیش‌شرط‌ها را نداشته باشد گویا شناسایی دیرهنگام انجام شده باشد. که این هم راه درمان دارد و آن ارجاع دادن کودک به روش کاشت حلزوم است.

منبع: باشگاه خبرنگاران

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.90.2712.fa.html
برگشت به اصل مطلب