شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- مقالات حوزه اجتماعی
تخصیص مجوزهای استخدام معلولان در هاله‌ای از ابهام

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1390/3/23 | 

تخصیص مجوزهای استخدام معلولان در هاله‌ای از ابهام

مریم سرلک - اصفهان

10 سال دیگر تعداد نابینایان کشور دو برابر می‌شود و هنوز خبری از تخصیص سه درصدی مجوزهای استخدام معلولان به گوش نرسیده است.

متخصصان در علم پزشکی اظهار می‌دارند حدود 60 درصد اختلالات بینایی قابل درمان و 20 درصد آن قابل پیشگیری است. گفته می‌شود 50 درصد از افراد دارای اختلال در بینایی، قبل از تولد و 50 درصد، بعد از تولد به این عارضه دچار می‌شوند و در عین حال پیش‌بینی متخصصان علم پزشکی نشان می‌دهد تعداد فعلی مبتلایان به اختلالات بینایی ایران تا سال 1400 دو برابر خواهد شد.
این افزایش در حالی است که کشورهای جهان در تعهدی مشترک، پیمان سپرده‌اند تا سال 2020 نابینایی‌های قابل پیشگیری در دنیا ریشه کن شود.
سوال اول اینکه آیا ایران تا 12 سال آینده به این موفقیت دست خواهد یافت و سوال دیگر اینکه امکانات فعلی که محدود بوده و حتی در حد رفع حداقل‌های تمام جمعیت جامع نابینایان و کم بینایان نیست برای جمعیتی که دو برابر تعداد فعلی خواهند بود، چگونه پاسخگو خواهد بود.

*امنیت و رفاه برای نابینایان حداقل به اندازه افراد سالم جامعه
موسس گروه موسیقی نابینایان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در خصوص انگیزه خود برای کمک به نابینایان اظهار داشت: تمام تلاش خود را در جهت کمک به این قشر محروم جامعه خواهم کرد، اما کمک به نابینایان تنها از عهده یک نفر بر نمی‌آید و کمک‌های زیادی را می‌طلبد.
اهورا کرباسی افزود: تیراژ کتاب‌ها و نشریات ویژه نابینایان از 10 عنوان در سال فراتر نرفته است و به علت نبود نیروی کمکی امکان استفاده پژوهشگران نابینا از کتابخانه‌ها وجود ندارد.
وی ادامه داد: نبود بودجه برای تجهیز رایانه‌های ویژه نابینایان، نبود دسترسی به ورزشگاه‌های ارزان و مناسب‌سازی شده برای توانبخشی روحی و جسمی آنان و ضعف دانشگاه‌ها در ارائه امکانات و خدمات به دانشجویان نابینا در زمان امتحانات از جمله مشکلات حل نشده است.
موسس گروه موسیقی نابینایان اصفهان بیان داشت: در کنار تمام این مشکلات یک شهروند نابینای ایرانی هنوز نمی‌تواند با امنیت در شهر حضور داشته باشد چرا که هنوز یک چراغ راهنمایی هم گویا نشده است.

*کمیسیون اصل 90 و بازرسی کل کشور مدافع حقوق معلولان است
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در خصوص مصوبه اختصاص دادن سه درصد مجوزهای استخدام به نابینایان توسط دولت اظهار داشت: تخصیص سه درصد مجوزهای استخدامی برای نابینایان مصوبه دولت و قانون است و کمیسیون اصل 90 با دستگاه‌‎های دولتی که از استخدام نابینایان سربازنند برخورد قانونی می‌کند.
محمد تقی رهبر افزود: افرادی که می‌‎خواهند از این قانون استفاده کنند باید به دنبال مطالبات خود باشند و برای استخدام خود اقدام کنند.
وی ادامه داد: در صورتی که که ادارات و سازمان ‎ها برای این افراد و استخدام آنها مانع تراشی کنند، معلولان می‌‎توانند حق خود را مطالبه و به آنها اعتراض کنند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس با بیان اینکه این افراد می‌‎توانند حقوق نادیده گرفته شده خود را از مجاری قانونی و از طریق سازمان بازرسی کل کشور پیگیری کنند، اظهار داشت: همچنین می‌توانند طی نامه‌‎ای به نهاد ریاست جمهوری شکایت خود را اعلام کرده تا پیگیری‌‎های لازم را به عمل آمده و اقداماتی برای مطالبه حقوق این قشر آسیب دیده جامعه صورت بگیرد.

*عدم استخدام نابینایان حق ناحق کردن است
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در خصوص اختصاص سه درصدی مجوزهای استخدامی نابینایان گفت: زمانی دستگاه‌های دولتی می‌توانند از اجرای این امر سرباز بزنند که این استخدام سه درصدی به عنوان مصوبه دولت تصویب نشده باشد، اما زمانی که این قانون به عنوان یک مصوبه دولت تصویب شد و دستگاه‌های دولتی موظف به اجرای این قانون هستند.
نیره اخوان افزود: عدم اجرای این مجوز قانونی توسط دستگاههای اجرایی نوعی ضایع کردن حقوق این قشر آسیب دیده جامعه است.
وی اظهار داشت: نابینایان با درخواست استخدام مطالبه به حقی دارند اما عدم وجود کمیته نظارتی که بر فعالیت کارخانه‌ها و شرکت‌ها ناظر باشد، باعث شده ادارات دولتی از استخدام معلولان ممانعت کنند، زیرا آنها را در حد یک فرد سالم نمی‌دانند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس با بیان اینکه قشر تحصیل کرده معلول جامعه دارای استعدادهای برتری است، بیان داشت: می‌توان از این استعدادها و توانایی‌ها در جهت مطلوب استفاده کرد اما ادارات و کارخانه‌ها هنوز به این واقعیت نرسیده‌اند.
وی تنها راهکار تخصیص سه درصدی مجوزهای استخدامی به نابینایان را وجود یک کمیته نظارتی بر دستگاه‌های فعال در سطح جامعه و توانا در زمینه استخدام معلولان دانست و گفت: فعال شدن این سیستم‌های نظارتی می‌توانند، تا حدی معظل بیکاری را حل کنند.

*مسئولان باید به معلولان توجه کنند
اشتغال معلولان از جمله مشکلات مادی است که در این جمع اقلیت هنوز به وضعیت مزمن در نیامده است و با وجود تاکید مفاد قانون جامع حمایت از حقوق معلولان بر الزام تخصیص سه درصد از مجوزهای استخدام دولتی به معلولان، این قانون هنوز اجرایی نشده و جامعه نابینایان نیز از بیکاری گسترده در میان معلولان استثنا نیست.
یکی از موسیقی‌دانان نابینایای اصفهان است که دارای فوق لیسانس تاریخ از دانشگاه اصفهان نیز است، وی که در گروه موسیقی نابینایان اصفهان نیز فعالیت دارد در گفت‌وگو با فارس گفت: همیشه جای این سوال برای ما نابینایان وجود دارد که چرا این افراد که به عنوان قشر آسیب دیده و شایان توجه محسوب می‌شوند مورد بی‌مهری مسئولان قرار گرفته و چرا مسئولان وعده‌های خود را فراموش می‌کنند و به آنها عمل نمی‌کنند.
معصومه رئیسیان افزود: دولت باید افرادی را جهت نظارت بر اجرایی شدن برنامه‌های خود انتخاب کند اما مشکل بسیاری از نابینایان ناتوانی خود نیست زیرا این قشر آسیب دیده بر ناتوانی خود فائق آمده‌اند.
وی بیان داشت: باید در نظر داشت که دیگر افراد جامعه و صاحبان مشاغل نمی‌گذارند که این افراد توانایی خود را به منصه ظهور برسانند و همیشه سد محکمی را در پیش روی آنها قرار می‌دهند به عنوان مثال در طرحی که دولت برای استخدام سه درصد از نابینایان قرار داده بود، هیچ‌گونه پیشرفتی نداشت و بسیاری از نابینایان تحصیل کرده در حال حاضر بیکار هستند.
این نوازنده اصفهانی با اظهار نارضایتی از برخورد مسئولان با نابینایان تصریح کرد: این افراد برای استخدام به مراکز مختلفی مراجعه اما با جواب منفی آن مسئولان روبه‌رو می‌شوند و گاهی نیز برای رد کردن آنها مراحل سختی را اعمال می‌کردند که فرد مراجعه کننده خود پشیمان می‌شود.
وی با بیان اینکه مشکل بیکاری برای آقایان نابینا به مراتب سخت‌تر از بانوان نابینا است زیرا آقایان سرپرست خانواده هستند و آنها باید مسئولیت زندگی را به دوش بکشند، بیان داشت: برخی از افراد استخدام شده نیز حقوق بسار ناچیزی دارند به نحوی که کفاف زندگیشان را نمی‌دهد.
رئیسیان با بیان اینکه باید در نظر داشت که در شرایط کنونی نابینایان را برای مسئولیت‌هایی که به قشرخودشان مربوط می‌شود نیز قبول ندارند، اضافه کرد: افراد سالم را در مراکز توانبخشی و نابینایان استخدام می‌کنند که به عقیده من نابینایانی که دارای تحصیلات هستند به راحتی از عهده کار خود بر می‌آید و باید میدانی برای انجام فعالیت‌هایشان در اختیار گذاشته شود.

*معلولان از کمترین امکانات تفریحی بی‌بهره‌اند
مینا کیانی 29 ساله دارای دیپلم علوم انسانی مدت هشت سال در رشته موسیقی و آواز فعالیت می‌کند، وی در نواختن ساز تنبک و ساز دهنی مهارت خاصی داشته که در مورد علاقمندی خود به رشته موسیقی بیان داشت: موسیقی را نسبت به سایر هنرها به روحیه خود نزدیک‌تر می‌دانم، به نظرم بزرگ‌ترین مشکلی که نوازندگان نابینا با آن دست و پنجه نرم می‌کنند محدودیت کتاب‌های نت برای معلولان است.
وی افزود: کتاب‌های نت موسیقی به خط بریل در کشور بسیار محدود است و این تعداد محدود هم با قیمت زیاد عرضه می‌شود.

*حل مشکل نابینایان از عهده یک نفر خارج است
نسیم هوایی لیسانس موسیقی داشته و مدرس پیانو و ارگ است، که نوازندگان نابینا را با استعداد و توانا معرفی کرد و اظهار داشت: نابینایان این مرکز بسیار با استعداد و دارای قابلیت‌های فراوان بوده و می‌توانند در مدت کوتاهی هنرها و توانای‌های خود را به همه نشان دهند.
وی ادامه داد: امکان برطرف کردن نیازهای این قشر از عهده مدرسان موسیقی و یا افرادی که در مراکز توانبخشی فعالیت می‌کنند، برنمی‌آید و یک همت عالی را می‌طلبد.

منبع : خبرگزاری فارس

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.90.1889.fa.html
برگشت به اصل مطلب