شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- مقالات حوزه اجتماعی
از کودک تا معلول و سالمند

حذف تصاویر و رنگ‌ها

 از کودک تا معلول و سالمند

پیام فروتن

از مهم‌ترین نهادهایی که در رعایت حقوق شهروندی جدیت دارد شهرداری است. حقوق شهروندی شعاری دهان‌پرکن نیست که گهگاه داده شود و در عمل، چیزی نتوان از آن مشاهده کرد. حقوق شهروندی حقوق یکایک شهروندان و اقشار مختلف را تضمین می‌کند. شهرداری نیز به این منظور تلاش می‌کند به اقشار و طیف‌های مختلف شهروندان توجه داشته باشد و بر مبنای نیازها، سلایق و انتظارات آنها عمل کند.
حقوق کودکان، زنان، سالمندان، آسیب‌دیدگان اجتماعی و البته حقوق معلولان از دستور کارهای دائمی شهرداری است که به آنها می‌پردازد. یکی از مهم‌ترین فعالیت‌هایی که شهرداری پایتخت آغاز کرده بسترسازی برای آسایش بیشتر سالمندان و معلولان است. کفپوش کردن پیاده‌روهایی که به نابینایان اختصاص دارد،
نصب رمپ‌های مخصوص ویلچر در گلوگاه‌های پیاده‌روها، همسطح‌سازی خیابان‌ها و معابر، ایجاد ایستگاه‌های همسطح با اتوبوس‌ها برای تسهیل در انتقال ویلچر، نصب سامانه صوتی اطلاع‌دهی چراغ راهنمایی و طراحی و احداث بوستان ویژه سالمندان بخشی از فعالیت‌های شهرداری در احقاق حقوق سالمندان و معلولان است.
بدین‌ترتیب، به نظر می‌رسد توجه به ضروریات زندگی فرد‌فرد شهروندان، با هر نیاز و انتظاری تبدیل به رسمی خوشایند در بدنه شهرداری شده است. این امر نه تنها سیمای شهر را دگرگون می‌سازد و به زندگی اجتماعی معلولان و سالمندان کمک می‌کند، بلکه مروج نوعی فرهنگ شهری می‌شود، فرهنگی که به یکایک شهروندان یادآوری می‌کند و می‌آموزد تا نیازهای یکدیگر را جدی بگیریم، از کنار توقعات حتی یک نفر به آسانی عبور نکنیم و در نهایت، به حضور فعال حتی یک معلول در شهرمان ارج بنهیم و به آن احترام بگذاریم.
بدین‌ترتیب، آنچه از اهمیت مضاعف برخوردار می‌شود فرهنگسازی مدیریت شهری به جامعه است که نیازهای شهروندان را رصد می‌کند، به آنها توجه نشان می‌دهد و در نهایت، شهروندان را به واسطه پاسخ‌دهی به نیازهایشان به بطن شهر می‌کشاند. اینگونه است که تهران شهر زندگی می‌شود، شهر یکایک آدم‌هایش با تمام توانایی‌ها و سلیقه‌هایشان، از کودک گرفته تا معلول و سالمند.

منبع :‌ همشهری آنلاین (همشهری محله – 3)

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.90.1391.fa.html
برگشت به اصل مطلب