شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- اخبار حوزه معلولیت
مناسب سازی محیط شهری ضمانت اجرا می خواهد

حذف تصاویر و رنگ‌ها

دبیر اجرایی دومین همایش مناسب سازی محیط شهری برای جانبازان و معلولان

مناسب سازی محیط شهری ضمانت اجرا می خواهد

• سید حسین قاآنی

مناسب سازی محیط شهری یک مسأله عمومی است و برای محقق شدن این امر باید همه دستگاه ها و وزارتخانه های دولتی همکاری کنند.
«فرزانه سجادی» دبیر اجرایی دومین همایش مناسب سازی محیط شهری برای جانبازان و معلولان در گفت وگو با خبرنگار «ایران» با اعلام این مطلب گفت: مشارکت همه قشرهای مردم بویژه جانبازان و معلولان و سازمان های مردم نهاد (NGO) می تواند در تغییر نگرش مسئولان نسبت به اجرای کامل طرح مناسب سازی شهری مؤثر باشد.
وی افزود: هم اینک برخی از دستگاه ها با تخصیص اعتبار طرح ها و برنامه هایی برای مناسب سازی انجام داده اند که این طرح ها مربوط به تسهیلات رفت وآمد برای جانبازان و معلولان در همه نقاط کشور است.
وی با اشاره به فعالیت های انجام شده در زمینه مناسب سازی به وسیله برخی از نهادها و وزارتخانه های دولتی اظهار داشت: وزارت راه و ترابری از لحاظ مالی و علمی اعتبار قابل توجهی را برای مناسب سازی و ساماندهی خطوط هواپیمایی، خطوط ریلی و پایانه های مسافربری اختصاص داده و در بخش هایی مثل هواپیمایی و راه آهن با ساخت پله برقی و ایجاد رمپ هایی برای جانبازان و معلولان اقدامات خوبی صورت گرفته است.
دبیر اجرایی دومین همایش مناسب سازی محیط شهری درباره مناسب سازی حمل ونقل درون شهری و برون شهری ویژه جانبازان و معلولان گفت: در این بخش شرکت واحد اتوبوسرانی برای خطوط پرتردد در سطح شهر صندلی هایی برای جانبازان و معلولان اختصاص داده که با این اقدام تا حدودی از مشکلات تردد آنها کاسته خواهد شد.
سجادی افزود: البته در دیگر وسایل نقلیه درون شهری عمومی مثل تاکسی ها و مسافربرهای شخصی نیز باید تسهیلات برای رفت وآمد جانبازان و معلولان در نظر گرفته شود که هم اینک سازمان تاکسیرانی مشغول بررسی این مسأله است.
وی بررسی طرح های مطالعاتی و پژوهشی در حوزه مناسب سازی حمل ونقل درون شهری و برون شهری را ضروری دانست و اظهار داشت: در دومین همایش مناسب سازی محیط شهری تلاش می شود تا پیشرفت ها و تکنولوژی ای که در بخش حمل ونقل ویژه جانبازان و معلولان ارائه شده بررسی شود. همچنین در این زمینه پژوهش ها و مطالعاتی که صورت گرفته ارائه خواهد شد تا از این طریق بتوان با سرمایه گذاری نهادها و وزارتخانه های دولتی خدمات و تسهیلات بیشتری را ایجاد کرد.
وی با اشاره به همکاری های وزارت آموزش و پرورش با بنیاد شهید و امور ایثارگران در زمینه مناسب سازی گفت: در مذاکراتی که با مسئولان آموزش و پرورش صورت گرفت، مقرر شد این وزارتخانه بحث مناسب سازی را در کتاب های درسی بگنجاند تا از طریق آموزش و پرورش و فرهنگ سازی، دانش آ موزان با جایگاه جانبازان و معلولان بیشتر آشنا شوند.
دبیر اجرایی دومین همایش مناسب سازی شهری درباره دسترسی جانبازان و معلولان به IT و دولت الکترونیک گفت: یکی از مهم ترین مسائلی که در حال حاضر جانبازان و معلولان با آن درگیر هستند مسأله استفاده از خدمات سیستم های الکترونیکی است. برای مثال هم اینک در سراسر کشور عابربانک ها خدمات مالی ارائه می کنند که در این میان گروهی از جانبازان با توجه به نوع معلولیت و جراحتی که دارند قادر نیستند از این خدمات استفاده کنند.
وی افزود: انتظار از مسئولان بانکی کشور این است که شرایط و امکاناتی را فراهم کنند تا جانبازان و معلولان بویژه جانبازان نابینا هم بتوانند همه امور بانکی و مالی خود را انجام دهند.
سجادی افزود: متأسفانه در بخش مخابرات، جانبازان و معلولان با مشکلاتی روبه رو هستند برای مثال در حال حاضر باجه های تلفن طوری طراحی شده اند که جانبازان یا معلولان ویلچری نمی توانند از این وسیله استفاده کنند. بنابراین ضروری است مسئولان مخابرات با ایجاد سیستم هایی برای جانبازان و معلولان شرایطی را فراهم کنند تا آنها نیز از این وسیله ارتباطی به نحو احسن استفاده کنند.
وی اقدام های انجام شده برای مناسب سازی در سطح وزارتخانه ها و نهادهای دولتی را متفاوت عنوان کرد و گفت: با توجه به مصوبه هیأت وزیران هر یک از وزارتخانه ها و نهادهای دولتی بخشی از اعتبار خود را باید برای مناسب سازی اختصاص دهند که در این زمینه تاکنون اقدام هایی انجام شده است اما این اقدام ها متمرکز نیست.
دبیر دومین همایش مناسب سازی محیط شهری یکی از مشکلات اصلی جانبازان و معلولان در سطح شهر را تردد آنها با وسایل نقلیه عنوان کرد و گفت: وسایل نقلیه عمومی آن گونه که باید برای جانبازان طراحی نشده است و اکثر جانبازان و معلولان برای سوار و پیاده شدن با مشکل مواجه هستند حتی در این زمینه برخی از آنها مجبورند برای تردد در سطح شهر از وسایل نقلیه خصوصی استفاده کنند که هزینه پرداخت کرایه برای آنها بسیار سنگین است و در این زمینه باید چاره ای اندیشیده شود.
وی افزود: البته در بعضی مواقع هم برخی از رانندگان وسایل نقلیه عمومی و خصوصی به خاطر شرایط جسمی جانباز و معلول از ارائه خدمات به آنها صرف نظر می کنند به همین خاطر برخی از جانبازان و معلولان باید برای رسیدن به مقصد ساعت ها در خیابان ها معطل بمانند. سجادی با اشاره به مناسب سازی فضاهای شهری در کشورهای جهان گفت: در حال حاضر در حدود ۱۵-۱۰ درصد از جمعیت جهان دچار معلولیت های مختلفی هستند که تعداد آنها رقم قابل توجهی را دربر می گیرد. به همین علت در بسیاری از کشورهای اروپایی و خارجی متخصصان و طراحان فضای شهری طرح ها و برنامه هایی را به اجرا درآورده اند تا معلولان بتوانند به راحتی امور شخصی خود را انجام دهند و در این زمینه پیشرفت قابل توجهی داشته اند. وی افزود: البته برخی از کشورهای اروپایی در مقایسه با کشور ما به لحاظ امکانات و خدمات در سطح برابری قرار دارند اما تنها تفاوتی که وجود دارد این است که در آن کشورها قانونی که وضع شده همه را ملزم کرده تا آن را اجرا کنند اما در کشور ما به رغم تصویب قانون، ضمانت اجرایی آن مشخص نیست. به همین خاطر ما در حال حاضر نمی توانیم وزارتخانه یا دستگاهی را ملزم کنیم تا مناسب سازی را در حوزه کاری خود انجام دهد. البته پیگیر امور هستیم و در این زمینه با جلساتی که تشکیل می شود نمایندگان دستگاه ها گزارش های خود را درباره مناسب سازی محیط شهری ارائه می کنند.
دبیر دومین همایش مناسب سازی محیط شهری گفت: پژوهشکده مهندسی و علوم پزشکی جانبازان از همه مراکز علمی، استادان دانشگاه ها و متخصصان دعوت می کند با ارائه مقاله و پژوهش های خود در زمینه مناسب سازی محیط شهری جانبازان و معلولان این پژوهشکده را یاری کنند و آخرین مهلت دریافت مقالات پایان مردادماه سال جاری است.

• ایران

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.83.843.fa.html
برگشت به اصل مطلب