شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- اخبار حوزه معلولیت
زنان معلول و مشکلاتی که با آنها درگیرند

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1394/6/10 | 

زنان معلول و مشکلاتی که با آنها درگیرند


 در کنار آموزش، بازاریابی آن هنرها را هم در نظر گرفتیم که در عین داشتن مواد خوب و ارزان، بازدهی خوبی هم داشته باشند. الان آموزش ۴۰ نفر از این زنان انجام می‌شود و علاقه آن‌ها خوب است و روحیه‌شان هم خیلی خوب شده است.
به گزارش جهان، مدیرعامل مؤسسه توان‌گستران برنا گفت: زنان معلول به دلیل مشکلات مختلف کمتر به خودشان و جسم‌شان می‌پردازند و گاهی اوقات زن‌بودن خودشان را فراموش می‌کنند. وقتی آموزش‌هایی برای خودآزمایی سرطان پستان و سرطان رحم به این زنان ارایه و غربال‌گری انجام می‌دهیم، می‌بینیم که متأسفانه بسیاری از زنان معلول سال‌ها پس از معلولیت‌شان به پزشک زنان مراجعه نداشته‌اند؛ چراکه فکر می‌کردند حالا که معلول شده‌اند، ضرورتی ندارد.

محبوبه خلوق در گفت‌وگو با مهرخانه، در رابطه با فعالیت‌های مؤسسه خود گفت: در حال حاضر بیش از ۳۵۰۰ نفر عضو فعال و دارای پرونده تحت پوشش انجمن برنا هستند که ۷۰ درصد این اعضا را زنان تشکیل می‌شوند. این زنان، معلول، سالمند یا زنان سرپرست خانوار هستند و ما در جهت توانمندسازی، آموزش و ارتقای شرایط کمی و کیفی زندگی آن‌ها کار می‌کنیم. فعالیت ما علاوه بر سطح کشور، حوزه بین‌المللی را هم دربرمی‌گیرد و به دلیل این‌که انجمن برنا رییس کمیته فرهنگی اجتماعی اتحادیه جهانی معلولان است، با ۷۵ کشور دنیا همکاری می‌کنیم. در تمام دنیا حتی در کشورهای پیشرفته به دلیل مسایل خاص فیزیولوژی زنان، فرهنگ جامعه و... مشکلات زنان معلول بیش از مردان معلول است؛ همان‌طورکه در مورد انسان‌های سالم هم همین‌طور است و زنان سالم نسبت به مردان سالم مشکلات بیشتری دارند.

او افزود: انجمن برنا سال‌هاست با معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری ارتباط بسیار خوبی دارد و غالب طرح‌ها و پروژه‌هایی که به آن‌ها ارایه می‌دهیم در رابطه با زنان معلول است. ما در سال‌های گذشته بیشتر در حوزه سلامت جسمانی و روحی و روانی زنان معلول کار می‌کردیم و پروژه‌های بسیار خوبی هم در بحث آموزش و پیشگیری از مشکلات ثانویه معلولیت برای زنان معلول، تربیت فرزندان زنان معلول، مسایل و مشکلات جنسی زنان معلول و بهداشت باروری آن‌ها با معاونت امور زنان و خانواده داشتیم.

* زنان معلول به پزشک زنان مراجعه نمی‌کنند

خلوق خاطرنشان کرد: انجمن ما سال‌هاست روی این موضوعات کار می‌کند و خوشبختانه نتایج خوبی هم می‌گیریم؛ چون زنان معلول به دلیل مشکلات مختلف کمتر به خودشان و جسم‌شان می‌پردازند و گاهی اوقات زن‌بودن خودشان را فراموش می‌کنند. وقتی آموزش‌هایی برای خودآزمایی سرطان پستان و سرطان رحم به این زنان ارایه و غربال‌گری انجام می‌دهیم، می‌بینیم که متأسفانه بسیاری از زنان معلول سال‌ها پس از معلولیت‌شان به پزشک زنان مراجعه نداشته‌اند؛ چون فکر می‌کردند حالا که معلول شده‌اند، ضرورتی ندارد. این پروژه‌ها بسیار مهم هستند، اما متأسفانه در جامعه مغفول مانده‌اند.

او با بیان این‌که یکی از کارهای انجمن برنا این است که بیشتر سعی می‌کند به نقاط محروم بپردازد، ادامه داد: پروژه‌هایی در استان‌های محروم مانند چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان و هرمزگان و روستاهای این استان‌ها به انجام می‌رسانیم؛ چون زنی که در سطح یک شهرستان بزرگ است شاید آگاهی بیشتری داشته باشد تا زنی که در روستا زندگی می‌کند. ما شهرستان پاکدشت را به‌عنوان پایلوت انتخاب کردیم و روستاهای آن را مورد بررسی اجمالی قرار دادیم و دیدیم بسیاری از زنان معلول در روستاهای این شهرستان زندگی می‌کنند یا کسی را ندارند که از آن‌ها حمایت کند و تنها یک مستمری بسیار کم ۵۰ هزار تومانی از سازمان بهزیستی می‌گیرند یا تنها یارانه دریافت می‌کنند. تعدادی از این زنان بچه دارند و بسیاری از آن‌ها را همسرشان رها کرده و به علت اعتیاد اصلاً نمی‌تواند خدماتی به خانواده ارایه دهد. در واقع، اکثر این زنان خودسرپرست هستند.

مدیرعامل مؤسسه توان‌گستران برنا بیان داشت: ما تعدادی از این زنان را غربال‌گری و شناسایی کردیم و پروژه‌ای به معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری ارایه دادیم. ما علاقه‌مندی این زنان را هم در نظر گرفتیم و به این نتیجه رسیدیم که زنان ما بیشتر دوست دارند چه هنرهای دستی یاد بگیرند.

* آموزش ۴۰ نفر از زنان معلول سرپرست خانوار

او عنوان داشت: در کنار آموزش، بازاریابی آن هنرها را هم در نظر گرفتیم که در عین داشتن مواد خوب و ارزان، بازدهی خوبی هم داشته باشند. الان آموزش ۴۰ نفر از این زنان انجام می‌شود و علاقه آن‌ها خوب است و روحیه‌شان هم خیلی خوب شده است. ما می‌خواستیم داخل خانه‌ها به آن‌ها آموزش بدهیم، اما به این نتیجه رسیدیم که وقتی این زن هفته‌ای دو روز از خانه بیرون می‌آید، برای او ایجاد انگیزه می‌کند که با دیگران تعامل و ارتباط داشته باشد. الان طرح توان‌افزایی زنان معلول سرپرست خانوار در حوزه حرفه‌آموزی و اشتغال‌زایی ادامه دارد و در حال رسیدن به اهدافی هستیم که برای این کار در نظر گرفته بودیم.

خلوق با اشاره به این‌که توانمندسازی زن معلول سرپرست خانوار به نوعی ایجاد انگیزه برای فرزند او نیز هست؛ چراکه این فرزند وقتی می‌بیند مادرش این‌گونه تلاش می‌کند، خودش هم تلاش خواهد کرد، گفت: این مسئله از آسیب‌های اجتماعی پیشگیری می‌کند و مشکلات روحی و روانی کل خانواده را کاهش می‌دهد. همچنین، اعتماد به نفس زنان معلول سرپرست خانوار را بسیار بالا می‌برد؛ چون حتی اگر پول کمی به دست بیاورد، باعث می‌شود احساس کند خودش هم می‌تواند کار کند. از سوی دیگر، سطح معیشت این زنان را بالا می‌برد و می‌تواند در تربیت فرزندان این زنان هم نقش بسیار خوبی ایفا کند. وقتی سلامت روحی خانواده بالا می‌رود، به‌تبع سلامت روحی جامعه هم بالا می‌رود و این همان تحقق روحیه خودباوری است.

* نظارت بر کار زنان معلول تا رسیدن به اشتغال پایدار

مدیرعامل مؤسسه توان‌گستران برنا ضمن بیان این مطلب که مؤسسه اکنون در فاز اول پروژه قرار دارد، خاطرنشان کرد: در چنین پروژه‌هایی فاز اول این است که آموزش‌های اولیه و مقدماتی را به این افراد می‌دهیم؛ درحدی‌که بتوانند کارهایی را با نظارت مدرسان‌شان به بازار عرضه کنند. ما حتماً در بحث بازاریابی هم با آن‌ها کار می‌کنیم؛ چون یکی از مشکلاتی که زنان دارند این است که تولید را انجام می‌دهند، اما شم بازاریابی ندارند و پس از مدتی هم وقتی تولیداتشان به فروش نمی‌رسد، عملاً بی‌انگیزه می‌شوند و احیای انگیزه آن‌ها یک پروسه طولانی دارد. ما در کنار این آموزش‌ها آموزش بازاریابی هم به آن‌ها می‌دهیم تا خودشان بتوانند تولیداتشان را به قیمت خوبی بفروشند. برای فاز اول، طرح‌مان را به معاونت امور زنان و خانواده دادیم که تقریباً نیمی از هزینه طرح را پذیرفتند و حدود ۱۸ میلیون تومان به ما پرداخت کردند. فاز دوم فاز تکمیلی است که ما در این فاز آموزش‌های تکمیلی به این زنان ارایه می‌دهیم تا با کسب مهارت‌های حرفه‌ای در نهایت به اشتغال پایدار برسند و مطمئن باشیم که در بازار می‌توانند با توجه به آموزش‌های بازاریابی که دیده‌اند، محصولات خود را بفروشند.

او افزود: البته، ما نظارت پایدار خواهیم داشت؛ چون گاهی این افراد دچار مشکلات خاصی می‌شوند که ممکن است این مشکلات به راحتی توسط مؤسسه‌های دیگر حل شود، اما به دلیل این‌که این افراد ارتباط و آگاهی ندارند که مشکلاتشان را کجا باید عنوان کنند، دچار مشکل می‌شوند. از سوی دیگر، با نظارت‌های دوره‌ای فصلی می‌بینیم چقدر در تولید محصولات و فروش آن‌ها و ارایه طرح‌های جدید موفق بوده‌اند و آیا باز هم نیاز به آموزش‌های تکمیلی دارند یا خیر؟

* برنامه‌های ۵۰۰ نفره نشاط اجتماعی

خلوق اظهار داشت: آموزش فرزندان این زنان معلول و مسایل بهداشتی، روانی، سلامت و نشاط آن‌ها بسیار مهم است؛ چون یکی از اهداف مهم انجمن ما ایجاد نشاط و انگیزه در بین این خانواده‌هاست و هر هفته برنامه‌های ۵۰۰ نفره نشاط اجتماعی در قالب برگزاری اردوهای یک‌روزه داریم. این خانواده‌ها یک روز در مراکز اقامت‌گاهی و تفریحی که اطراف تهران داریم، جمع می‌شوند و روز شادی را سپری می‌کنند. ما در قالب یک روز شاد به آن‌ها پیام‌های بهداشتی، فرهنگی، روانشناسی می‌دهیم؛ چون بسیاری از خانواده‌ها آموزش مستقیم را نمی‌پذیرند، اما وقتی در قالب یک برنامه تفریحی این آموزش‌ها داده می‌شود، آن را می‌گیرند. در این برنامه‌ها خانواده‌هایی انتخاب می‌شوند که شرایطی ندارند که در سبد خانواده‌شان تفریح را بگنجانند. از این طرح که در استان‌های تهران و البرز انجام شده است، بازخوردهای بسیار مثبتی دریافت کرده‌ایم.

منبع: جهان نیوز

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.83.8114.fa.html
برگشت به اصل مطلب