شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- اخبار حوزه معلولیت
گزارش نشست رسانه ای کانون معلولان شهر تهران

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1393/9/15 | 

گزارش نشست رسانه ای کانون معلولان شهر تهران

AWT IMAGE

یازدهم آذر ماه به بهانه روز جهانی معلولان، کانون معلولان شهر تهران نشستی صمیمانه را با اصحاب رسانه در محل شهرداری منطقه 7 تهران برگزار نمود. موضوع این نشست "ظرفیت شناسی رسانه در پیگیری و تحقق حقوق شهروندی افراد دارای معلولیت" بود که با هدف آشنایی اصحاب رسانه با کانون معلولان محلات شهر تهران و نیازهای بر حق شهروندان دارای معلولیت و تاکید بر تاثیر همراهی رسانه ها در تحقق رویای شهری بدون مانع و دسترس پذیر برای همه و برابر سازی فرصت ها برگزار گردید.

میهمان این نشست، جمعی از اصحاب رسانه، دبیران فعال کانون های معلولان شهر تهران، برخی از کارشناسان حوزه افراد دارای معلولیت و مدعوینی از شورای اسلامی شهر تهران، شهردار و معاونین منطقه 7 شهرداری تهران بودند.

AWT IMAGE

در ابتدای این نشست قهرمانی معاون اداره کل سلامت شهرداری تهران با گرامی داشت روز جهانی معلولان با اشاره به برخی از مهمترین اقدامات انجام شده توسط شهرداری تهران به ویژه اداره کل سلامت در خصوص پاسخگویی به نیازهای شهروندان دارای معلولیت همچون راه اندازی کانون های معلولان در سطح محلات، راه اندازی سامانه حمل و نقل ویژه معلولان و جانبازان، تشکیل شورای راهبردی معلولان و پیگیری مناسب سازی شهری، بر لزوم مشارکت سازمان هایی همچون شهرداری، بهزیستی و انجمن های فعال حوزه افراد دارای معلولیت با یکدیگر برای پاسخگویی شایسته به نیازهای شهروندان دارای معلولیت تاکید نمود.

نگهبان شهردار منطقه 7 که میزبانی نشست صمیمانه کانون معلولان شهر تهران با اهالی رسانه را در ساختمان شهرداری بر عهده داشت نیز پس از خیر مقدم به میهمانان، از آمادگی منطقه هفت برای مناسب سازی فضاهای شهری و حمایت و همکاری مستمر با کانون معلولان برای دسترس پذیر نمودن امکانات و خدمات شهری منطقه خبر داد.

AWT IMAGE

ترانه میلادی، دبیر کل کانون معلولان شهر تهران نیز با اشاره به اینکه حدود سه سال از فعالیت رسمی کانون های معلولان محلات شهر تهران می‌گذرد عنوان نمود: امید آن داریم با همکاری اصحاب رسانه بتوانیم نیازهای واقعی شهروندان دارای معلولیت را به گوش مسئولان برسانیم و اهالی رسانه برای تغییر نگرش جامعه در ارتباط با معلولیت و لزوم حضور شهروندان دارای معلولیت در جامعه به کمک ما بیاید.

میلادی ضمن ابراز تاسف از عدم مناسب سازی فضاهای شهری برای شهروندان دارای معلولیت، با اشاره به ساخت و سازهای جدیدی که در شهر صورت می گیرد افزود:مناسب سازی اماکن قدیمی و بافت های فرسوده شهری نیاز به صرف زمان و هزینه هنگفتی دارد که گاها در برخی موارد هیچ راهکاری برای مناسب سازی این اماکن وجود ندارد، اما انتظار می رود در ساخت و سازهای جدید پیش از آغاز بکار پروژه، مبحث دسترس پذیری و اعمال صحیح استاندارهای مناسب سازی در پروژه ها دیده شود و اگر این امر محقق نشد از جانب سازمان های مسئول پیگیری و جریمه های سنگین برای متخلفین در نظر گرفته شود.

AWT IMAGE

ترانه میلادی در ادامه این نشست گفت: در حال حاضر کانون‌های معلولان شهر تهران خدمات خاص رفاهی به شهروندان ارائه نمی دهند زیرا خود کانون‌ها نیز بودجه‌ای در اختیار ندارند و به همین دلیل توان خود را معطوف بازنمایی مشکلات شهروندان دارای معلولیت و برقراری ارتباطات موثر با مدیریت شهری برای برطرف کردن این مشکلات نموده اند.

دبیر کل کانون معلولان شهر تهران ادامه داد: ما معتقدیم این شهر است که دارای معلولیت است زیرا اگر شهری از لحاظ فیزیکی سالم باشد پذیرای کلیه شهروندان خواهد بود. اگر درمانی برای کاهش معلولیت های جسمی نیست و درصد معلولیت فرد در بیشتر مواقع رو به افزایش می رود، راه های درمان بسیاری برای بهبود معلولیت شهر وجود دارد که عدم توجه به شیوه های موجود صدمات جبران ناپذیری را بر اقلیت کثیر شهروندان دارای معلولیت تحمیل می کند.

AWT IMAGE

دکتر محمد کمالی، کارشناس و استاد دانشگاه و از فعالان حوزه افراد دارای معلولیت در بخش دیگری از این نشست با ارائه تعریفی از معلولیت و مقایسه رویکرد اجتماعی به این مقوله در گذشته و حال به این نکته اشاره نمود که در طول تاریخ آنچه بر افراد دارای معلولیت گذشته است موجب شکل گیری رویکرد متفاوتی نسبت به آنان در مقایسه با سایر افراد جامعه شده است.

کمالی ضمن اشاره به اینکه پذیرش معلولیت از سوی افراد دارای معلولیت اولین گام برای بازگشت آنان به جامعه است، افزود: معلولان برای اینکه به جامعه ثابت کنند شهروند درجه دو نیستند در کنار پذیرفتن معلولیت خود باید تلاش نمایند با کسب مهارت های فردی و اجتماعی توانمندی خود را به جامعه اثبات نمایند. وی در ادامه به کشورهایی همچون سوئد، نروژ و بسیاری از شهرهای آلمان اشاره نمود که در آنها دسترسی کامل شهروندان دارای معلولیت به کلیه خدمات و نقاط مختلف شهر امکان پذیر می باشد و ما باید متعهدانه تلاش کنیم تا بتوانیم در راستای احقاء حقوق شهروندی این قشر از جامعه اقدامات مشابهی را به انجام برسانیم.

AWT IMAGE

 کمالی همچنین به نقش بسیار وسیع و تاثیرگذار رسانه‌ها در خصوص شکل گیری افکار عمومی در مواجهه با معلولیت اشاره نمود و ضمن انتقاد از پخش سریال‌هایی که باورهای غلت را در جامعه انتشار می دهند افزود: متاسفانه در برخی از برنامه های تلویزیونی، سریال‌ها شاهد آن هستیم که فرد بعد از انجام گناهان متعدد و خلاف اخلاق اجتماعی و باورهای دینی در نهایت بدلیل عقوبت خطاهای خود دچار معلولیت یا بیماری های لاعلاج شده و این باعث شکل گیری کلیشه های نادرستی از عوامل بروز معلولیت و بیماری در ذهن مخاطبین می گردد.

کمالی در ادامه افزود: نباید هنگام مواجهه با افراد دارای معلولیت ظرفیت‌ها و توانمندی‌های آنان را نادیده بگیریم و این گروه از افراد جامعه می بایست از حقوقی برابر با سایر احاد جامعه برخوردار باشند، هرچند ممکن است تحقق این مهم هزینه‌هایی را برای سازمان های متولی در بر داشته باشد. وی در ادامه گفت: اینکه تصور کنیم کلیه امور معلولان را سازمان بهزیستی باید ساماندهی کند تفکر اشتباهی است که مانع تغییر و بهبود شرایط زندگی فردی و اجتماعی افراد دارای معلولیت می شود.

کمالی ادامه داد: شعار امسال روز جهانی معلولان «توسعه پایدار، نوید فناوری» به این موضوع اشاره دارد که با توجه به فراگیری استفاده از فناوری، امروزه دانش و اطلاعات در دسترس همگان قرار گرفته و این امر امکان برابر سازی فرصت ها برای همگان را تسهیل بخشیده، بنابراین افراد دارای معلولیت نیز می بایست بتوانند از مزیت های فناوری و تکنولوژی های روز بهره مند شوند، اما هنوز در در بسیاری از کشورها مشکلات متعددی برای دسترسی آسان معلولان به این ابزارهای ضروری و کارآمد وجود دارد.

در ادامه این نشست سهیل معینی، از کارشناسان و فعالان حوزه معلولان کشور و همچنین مدیر مسئول روزنامه ایران سپید ضمن اشاره به اینکه در حال حاضر 15 درصد جمعیت جوامع انسانی را افرادی با معلولیت های ذهنی، روانی، جسمی و حرکتی، نابینا و ناشنوا و .. تشکیل می‌دهند افزود: عواملی چون افزایش طول عمر، سالمندی جامعه، حوادث، بیماری های ژنتیکی، که در برخی ابعاد رو به گسترش بوده از عوامل تاثیرگذار در ایجاد معلولیت هستند. در ایران نیز این امار در حال افزایش است که نگاه کارشناسانه و دقیق تری را به این حوزه می طلبد.

وی در ادامه اشاره نمود: روز جهانی معلولان روزی برای جشن و پایکوبی نیست و فلسفه وجود چنین روزی ایجاد حساسیت در جوامع و دولت ها برای توجه بیشتر به نیازها و ایجاد فرصت‌های برابر برای معلولان با سایر احاد جامعه در تمامی ابعاد زندگی است.

معینی در ارتباط با نقش رسانه‌ها در شکل گیری افکار عمومی گفت: رسانه‌ها همواره دو نقش متفاوت را بر عهده داشته اند، نقشی در مقابل کلیت جامعه و دولت و نقش دیگری را در ارتباط با گروه‌های هدف خود، رسانه‌ها باید صدای رسای افراد آسیب‌ دیده و گروه‌های اجتماعی متفاوت، خصوصا افراد دارای معلولیت باشند.

مشاور کمیسیون سلامت و دبیر کمیته سلامت شورای شهر تهران، دکتر زهرا ریاحی در ارتباط با این موضوع که هیچ کس نه می تواند و نه اجازه دارد در مواجهه با افراد دارای معلولیت برچسب‌های گوناگون بر آنها بزنند، ریاحی با گسترده بودن طیف ناتوانی در افراد جامعه افزود: مسئولان میبایست اقدامات خود در راستای برطرف نمودن مشکلات معلولان را نه یک اقدام سمبلیک و انسانی بلکه یک وظیفه تلقی کنند چرا که بسیاری از مشکلات امروز افراد دارای معلولیت بخاطر عملکرد اشتباه یا عدم اقدام به موقع و کارآمد در پاسخگویی به نیازهای بر حق این گروه از جامعه بوجود آمده است.

علی صابری، عضو شورای اسلامی شهر تهران با تقدیر از عملکرد کانون های معلولان شهر تهران، با اشاره به اینکه در حوزه افراد دارای معلولیت نیاز است مسائل را در ابعادی متفاوت بررسی کنیم افزود: نگاه ما به این حوزه باید در سطح ملی، شهری و‌ محله ای تمامی مسائل پیش روی این عزیزان را در بر بگیرد. در برنامه ریزی‌های خود و در مباحثی همچون مناسب سازی فضاهای شهری علاوه بر بعد کلان ملی و شهری می بایست به اقدامات عملی در بعد محله ای نیز توجه کرده و از مشارکت شهروندان دارای معلولیت برای شناسایی مشکلات و برطرف کردن موانع پیش روی آنها استفاده نمود. در این خصوص کانون های معلولان محلات شهر تهران امکان این مشارکت را فراهم آورده و با همکاری انجمن ها و سایر سازمان ها همچون شهرداری می توان به بسیاری از این نیازها در سطح محله های شهر پاسخ داد.

پرسش و پاسخ اصحاب رسانه با میزبانان نشست، بخش پایانی این ویژه برنامه را به خود اختصاص داد. اهمیت نقش رسانه در استیفای حقوق شهروندی افراد دارای معلولیت و ظرفیت سازی برای دریافت پاسخ های مناسب به نیازهای مطرح شده در این حوزه می تواند روند کند برابر سازی فرصت ها برای همگان را در جامعه ما تسریع ببخشد و در تغییر نگرش های نادرست و باورهای غلت جامعه در مورد معلولیت بسیار موثر باشد.

منبع: کانون معلولان محله

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.83.6422.fa.html
برگشت به اصل مطلب