شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- اخبار حوزه معلولیت
شهروند درجه دو نداریم

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1393/9/15 | 

در نشست کانون معلولان شهر تهران با اهالی رسانه عنوان شد

شهروند درجه دو نداریم


شهردار منطقه هفت گفت: شهروند درجه دو نداریم و نباید معلولان به دلیل شرایط جسمانی خاص خود از خدمات و امکانات شهر محروم شوند.

رضا نگهبان در نشست صمیمانه کانون معلولان شهر تهران با اهالی رسانه گفت: شهرداری منطقه هفت آماده است به عنوان پایلوت اقداماتی در راستای مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان انجام دهد و برای حمایت و همکاری مستمر و طولانی از جمعیت معلولان آماده هستیم.

نگهبان افزود: اولویت مناسب سازی با پارک‌ها، بوستان‌ها، سراهای فرهنگی و ادارات بزرگ است و از معلولان می‌خواهیم که اجازه دهند موضوعات سریع الوصول را در گام اول اقدامات خود در نظر گیریم تا منطقه هفت به عنوان یک پایلوت در این راستا حاضر شود.

شهردار منطقه هفت ضمن اشاره به اینکه اولویت ما ساخت ساختمان و اقداماتی از این دست برای معلولان نیست گفت:‌ در حال حاضر با توجه به بینش مدیریتی و در راستای اهداف مدیریت شهری، قادر به انجام این اقدامات نبوده و از معلولان می‌خواهیم در گام اول موضوعات سریع الوصول را از ما مطالبه کنند.

 در این نشست ترانه میلادی، دبیر کل کانون معلولان شهر تهران نیز گفت: حدود سه سال است از افتتاح کانون معلولین شهر تهران می‌گذرد و در تلاش هستیم تا بتوانیم نیاز این قشر را در ساخت و مناسب سازی فضاهای شهری در نظر گیریم.

میلادی ضمن ابراز تاسف از اینکه فضاهای شهری برای معلولان مناسب سازی نشده است گفت: امیدواریم از این پس اگر پروژه‌ای در حال احداث است با تمام استانداردها هماهنگ‌ها و برای معلولان مناسب سازی شده باشد و دیگر شاهد آن نباشیم که پس از ساخت اماکن شهری به فکر مناسب سازی آن باشیم.

همچنین دکتر محمد کمالی، استاد دانشگاه نیز در این باره گفت: در طول تاریخ آنچه بر افراد دارای معلولیت گذشته است موجب شکل گیری رویکرد متفاوتی نسبت به آنان در مقایسه با مردم عادی شده است.

کمالی ضمن اشاره به اینکه معلولان معلولیت خود را می‌پذیرند و در کنار آن برای اثبات توانمندی‌های خود تلاش می‌کنند گفت: معلولان برای اینکه به جامعه ثابت کنند که شهروند درجه دو نیستند در کنار پذیرفتن معلولیت خود توانمندی خود را نیز ثابت می‌کنند.

وی همچنین به کشورهایی چون سوئد، نروژ و غیره اشاره کرد و گفت: در کشوری چون سوئد، نروژ و بسیاری از شهرهای آلمان دسترسی کامل معلولان به نقاط مختلف شهری فراهم است و ما باید تلاش کنیم تا بتوانیم در راستای مناسب سازی شهری برای معلولان اقدامات مناسبی انجام دهیم.

کمالی همچنین به نقش بسیار وسیع و تاثیرگذار رسانه‌ها در خصوص شکل گیری افکار عمومی در مواجهه با معلولیت و ضمن انتقاد از پخش سریال‌هایی مانند کلید اسرار گفت: متاسفانه در سریال‌هایی مانند کلید اسرار شاهد آن هستیم که فرد بعد از انجام کارهای خطا و نادرست در نهایت دچار معلولیت، سرطان و مسائلی از این دست شده و این باعث می‌شود تفکر عمومی خصوصا کودکان نسبت به معلولیت تغییر کند.

وی ادامه داد: اینکه تصور کنیم سازمان بهزیستی باید مسئولیتی چون مناسب سازی، ساخت مسکن،‌ سینما و غیره را برای معلولان بر عهده گیرد راهبردی نبوده و نتیجه‌ای ندارد، اما زمانی که مسئولان در ساخت شهری معلولان را در نظر گیرند و تفاوت‌های معلولان با شهروندان عادی را درک کنند و در زمان احداث اماکن شهری نسبت به مناسب سازی آن اقدام کنند نه پس از ساخت آن می‌توان نسبت به اصلاح آن امیدوار باشیم.

این استاد دانشگاه ضمن اشاره به اینکه اگر مناسب سازی به درستی صورت گیرد معلولین نیازی به کمک دیگران نداشته و توانایی انجام امور خود را دارند گفت:‌ در حال حاضر تعریف معلولیت تغییر کرده و معلول کسی است که جامعه‌ آن توانایی ارائه امکانات و تجهیزات لازم برای زندگی،‌ تحصیل، کار و غیره آن فرد را فراهم نکرده است.

وی ادامه داد: برای مثال اگر شهرداری تهران فعالیتی در راستای مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان انجام می‌دهد وظیفه آن بوده و نباید فکر کند اقدام ویژه‌ای انجام داده است زیرا افرادمعلول نیز باید مساوی با افراد سالم از خدمات رفاهی و شهری استفاده کرده و شهر برای همه افراد قابل دسترس باشد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: افراد نباید در هنگام مواجهه با افراد معلول ظرفیت‌ها و توانمندی‌های آنان را نادیده بگیرند و معلولان نیز باید مساوی با سایر شهروندان در نظر گرفته شوند، نه بیشتر نه کمتر؛ هرچند که ممکن است این امر هزینه‌هایی در بر داشته باشد.

کمالی ادامه داد: امسال شعار روز جهانی معلولان «توسعه پایدار، نوید فناوری است» بوده و به این موضوع اشاره دارد که کشورها تا چه اندازه توانسته‌اند در حوزه معلولیت به توسعه پایدار دست یابند.

ترانه میلادی در ادامه این نشست گفت: در حال حاضر کانون‌های معلولان شهر تهران توانایی ارائه خدمات خاص به معلولان را ندارند زیرا خود کانون‌ها نیز بودجه‌ای در اختیار نداشته و به همین دلیل نمی‌توانند خدمات خاصی ارائه دهند.

مدیر کل کانون معلولان شهر تهران ادامه داد: ما معتقدیم این شهر است که دارای معلولیت بوده زیرا اگر شهر از نظر فیزیکی سالم باشد معلولان می‌توانند به درستی و راحتی از امکانات و خدمات آن استفاده کنند به همین دلیل در حال حاضر مهمترین اقدام ما این است که شهر را از معلولیت نجات دهیم.

در این نشست همچنین سهیل معینی، مدیر مسئول روزنامه ایران سپید ضمن اشاره به اینکه در حال حاضر 15 درصد جمعیت دنیا را معلولان تشکیل می‌دهند گفت: روز جهانی معلولان روز جشن و پایکوبی نیست و فلسفه وجود چنین روزی متوجه فرصت‌های معلولان است.

وی ادامه داد: عواملی چون افزایش طول عمر، سالمندی جامعه، حوادث، بیماریهای ژنتیکی، که در برخی ابعاد رو به گسترش بوده از عوامل تاثیرگذار در ایجاد معلولیت هستند.

معینی در ارتباط با نقش رسانه‌ها در شکل گیری افکار عمومی گفت: رسانه‌ها همواره دو نقش داشته یک نقش را در مقابل جامعه و دولت ایفا کرده و نقش دیگر آن تاثیر رسانه بر گروه‌های هدف خود است و رسانه‌ها باید صدا و هویت افراد آسیب‌ دیده و گروه‌های اجتماعی متفاوت و خصوصا افراد دارای معلولیت باشند.

مشاور کمیسیون سلامت و دبیر کمیته سلامت شورای شهر تهران، دکتر زهرا ریاحی در ارتباط با این موضوع که افراد در مقامی نیستند که بتوانند در مواجهه با افراد معلول برچسب‌های گوناگون بر آنها بزنند گفت: تمام ما انسان هستیم و در مواجهه با افراد معلول نباید کمک رسانی را هدف قرار دهیم بلکه تمامی اقدامات ما در قبال این افراد وظیفه است.

وی ادامه داد: باید نگاهمان به جامعه را از این سمت که باید به معلولان کمک رسانی و یا ترحم شود به این سمت هدایت کنیم که تمامی افراد یکسان و مساوی بوده و باید به طور مساوی از امکانات جامعه استفاده کنند و این اقدامات در مقابل معلولان کمک نیست بلکه وظیفه است.

علی صابری، عضو شورای شهر تهران نیز با اشاره به اینکه در حوزه معلولیت باید مسائل را چند سطحی (ملی، شهری،‌ محلی) در نظر گیریم، گفت: همواره در برنامه ریزی‌های خود برای معلولان و در مسائلی چون مناسب سازی فضاهای شهری باید علاوه بر بعد ملی و شهری به بعد محلی و جزئی آن نیز توجه کرده و از پتانسیل‌های محلی بهره برداری‌ درست بشود.

در پایان مرتضی یاراحمدی، دبیر کانون معلولان منطقه 9 شهر تهران گفت: معلولین در حال حاضر یک مزیت بسیار عمده برای جامعه داشته و آن کارآفرینی است زیرا به واسطه حضور معلولین سازمان عریض و طویلی به نام بهزیستی با 13 هزار نیرو در حال فعالیت است به همین دلیل می‌توان گفت کارآفرین‌ترین قشر جامعه معلولین هستند.

منبع: ایسنا

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.83.6421.fa.html
برگشت به اصل مطلب