شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- اخبار حوزه معلولیت
مشکلات پیش ‌روی دانش‌آموزان معلول برای پر کردن اوقات فراغت

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1393/5/28 | 
مشکلات پیش ‌روی دانش‌آموزان معلول برای پر کردن اوقات فراغت

با توجه به قرار گرفتن در ایام تابستان، دانش‌آموزان معلول زنجانی برای پر کردن اوقات فراغت خود با مشکلاتی مواجه هستند.

داشتن فرصت‌های برابر نشان‌دهنده پیشرفت و آبادی در هر کشور است. اگر همه افراد جامعه بتوانند به صورت یکسان و برابر از امکانات موجود جامعه بهره‌مند شوند زمینه رشد و شکوفایی و شایسته‌سالاری افراد فراهم خواهد شد.

معلولان به عنوان قشر خاص جامعه به راحتی نمی‌توانند از امکانات جامعه بهره‌‌مند شوند، از استفاده ناوگان حمل و نقل عمومی گرفته تا آموزش‌های تحصیلی اولیه و هزاران خدمت باید برای استفاده این افراد مناسب‌سازی شود.

 

*آموزش و پرورش استثنایی و بهزیستی یاری‌رسان معلولان

نهادهای مختلفی برای بهبود زندگی این افراد دست به کار شده و خوشبختانه تا کنون اتفاقات خوبی در این زمینه رخ داده است. این دو نهاد در فعالیت‌های خود سعی دارند شکاف بین معلولان و مردم عادی را پر کنند.

در حالی که 30 دستگاه اجرایی در استان زنجان در حال انجام فعالیت برای پر کردن اوقات فراغت دانش‌آموزان هستند، تنها نهادی که به فکر معلولان بود آموزش و پرورش استثنایی است که سعی دارد با برنامه‌ریزی‌های خود علاوه بر اینکه اوقات خوشی برای معلولان فراهم کند، قصد دارد با برنامه‌ریزی از طریق مهارت‌آموزی، آنها را برای آینده آماده کند.

*از برنامه‌های هنری گرفته تا توانبخشی

کارشناس فرهنگی و تربیتی اداره آموزش و پرورش استثنایی استان زنجان در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در زنجان اظهار داشت: 6 پایگاه تابستانی ویژه معلولان در استان زنجان فعالیت می‌کنند.

سارا معتمدی با بیان اینکه برنامه‌های این پایگاه‌ها در بسیاری از زمینه‌ها انجام می‌گیرد، تصریح کرد: کلاس‌های نقاشی، گفتار درمانی، ورزش، فعالیت‌های علمی، کامپیوتر از جمله این فعالیت‌هاست.

این مسئول با بیان اینکه کلاس‌های ریاضی و ساخت کاردستی از دیگر کلاس‌های این نهاد است، اظهار داشت: سعی داریم کلاس‌های چرم‌دوزی و سرمه‌دوزی را نیز در این پایگاه‌ها ایجاد کنیم.

وی با اشاره به اینکه تیم‌های ورزشی معلولان استان زنجان همواره در کشور رتبه‌های برتر را کسب می‌کند، عنوان کرد: در ایام تابستان تیم «بوچیا» زنجان برای حضور در مسابقات آماده می‌شود.

کارشناس فرهنگی و تربیتی اداره آموزش و پرورش استثنایی استان زنجان با بیان اینکه 42 دختر در این ایام در پایگاه‌ها حضور دارند، اعلام کرد: 54 دانش‌آموز پسر نیز در این پایگاه‌ها حضور می‌یابند.

*کمبود سالن‌های ورزشی مشکل اصلی معلولان

با وجود تلاش‌هایی که نهادهای مختلف ذی‌ربط برای فعالیت معلولان در ایام تابستان انجام می‌دهند اما در عمل برخی محدودیت‌ها امکانی برای انجام فعالیت‌ها نمی‌گذارد.

از مهم‌ترین محدودیت‌‌هایی که در استان زنجان مشاهده می‌شود نبود سالن ورزشی مخصوص معلولان است و سالن‌هایی که در اختیار این افراد قرار می‌گیرد چندان مناسب حال آنها نیست.

سالن «مادر و کودک» که برای حضور معلولان در استان زنجان در نظر گرفته شده است، در نقطه شمال‌شرقی شهر قرار گرفته که به دلیل بعد مسافت و دوری از مرکز شهر برای خانواده‌هایی که معلول دارند، هزینه‌های فراوانی به دنبال دارد.

 

*کودکانی که نیاز به حمایت دارند

معلولان اگر چه قشر خاص جامعه محسوب می‌شوند اما باید مانند سایر افراد جامعه شرایط مساعد برای زندگی و فعالیت را داشته باشند و این مهم زمانی امکان‌پذیر خواهد شد که امکانات و شرایط برای این افراد از مناسب بودن اماکن عمومی تا در نظر گرفتن سالن‌های ورزشی و فرهنگی فراهم شود.

در حالی که مردم به راحتی می‌توانند ایام تابستان خود را با حضور در سالن‌های ورزشی بگذرانند، معلولان برای انجام فعالیت‌های تابستانی به مشقت می‌افتند.

بیشتر این افراد که از خانواده‌های کم‌درآمد جامعه هستند باید هزینه‌های گزافی را برای رفت‌و‌آمد و حضور در سالن‌های ورزشی در نظر بگیرند. این در حالی است که استان زنجان فاقد سالن ورزشی ویژه معلولان است و تنها سالن‌های عادی برای این افراد مناسب‌سازی شده است.

*برپایی نمایشگاه‌ آثار دانش‌آموزان معلول

کارشناس تشخیص و توانبخشی اداره آموزش و پرورش استثنایی استان زنجان نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس با بیان اینکه برای دانش‌آموزان معلول در پنج محور کلاس‌های مختلف برگزار شده است، اعلام کرد: امور فرهنگی، هنری، توانبخشی، علمی و ورزشی از جمله این محورهاست.

حسین زنگنه با بیان اینکه نمایشگاهی از دستاوردهای معلولان در ایام تابستان برپا خواهد شد، تصریح کرد: این نمایشگاه هم‌زمان با روز معلول برگزار می‌شود.

برگزاری کلاس‌های فرهنگی و هنری برای دانش‌آموزان معلول بهترین فرصت است تا این افراد علاوه بر اینکه مهارت‌های کاربردی را بیاموزند، اعتماد به نفس یافته و برای حضور در جامعه آماده شوند.

*احساس مفید بودن بیشتری می‌کنم

دانش‌آموز معلول زنجانی که در کلاس نقاشی در حال فعالیت بود در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در زنجان اظهار داشت: وقتی تمام وقت خود را در خانه می‌گذراندم احساس پوچی و خلأ می‌کردم.

علی محمدی با بیان اینکه برگزاری کلاس‌های آموزشی، نقش ارزنده‌ای در ایجاد روحیه برای معلولان دارد، خاطرنشان کرد: معلولان نباید به خاطر محدودیت‌های خود از جامعه رانده شوند.

این دانش‌آموز با اشاره به اینکه هم‌اکنون احساس مفید بودن بیشتری می‌کند، اظهار کرد: استقبال از آثار تولیدی در این کارگاه نشان می‌دهد معلولان هم مانند سایر افراد جامعه می‌توانند زندگی مفیدی داشته باشند.

*وقتی زیر پوشش بهزیستی هستی

نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی با هدف حمایت از اقشار ضعیف جامعه ایجاد شده است.

این نهادها پس از سه دهه که از تاسیس آنها می‌گذرد فعالیت‌های خوبی انجام داده‌ و توانسته‌اند به خوبی جامعه هدف خود را زیر پوشش قرار دهند. بهزیستی استان زنجان نیز با وجود تمام محدودیت‌های مالی که دارد توانسته است به خوبی جامعه هدف خود را در مسائل مختلف همراهی کند.

این مطلب را معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی استان زنجان گفت و اضافه کرد: این نهاد تمام تلاش خود را برای شکوفایی استعداد دانش‌آموزان معلول انجام می‌دهد.

فرهاد میرزایی با بیان اینکه معلولان زنجانی در تمام سال مورد حمایت بهزیستی قرار دارند، تصریح کرد: در ایام تابستان نیز برای این افراد برنامه‌های ویژه‌ای در نظر گرفته شده است.

*اردوهای تفریحی شمال کشور برای معلولان

این مسئول با بیان اینکه همه ساله اردوهای تفریحی و رفاهی برای معلولان اجرایی می‌شود، عنوان کرد: معلولان استان زنجان می‌توانند از امکانات بهزیستی در شهرستان‌های تنکابن، مازندران، خزرآباد به صورت رایگان بهره‌مند شوند.

وی با بیان اینکه این برنامه همه ساله از اواخر بهار آغاز می‌شود، تاکید کرد: در تابستان سال جاری نیز این برنامه به قوت خود باقی است.

=============

 گزارش: سمیه محرمی

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.83.5556.fa.html
برگشت به اصل مطلب