شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- اخبار حوزه معلولیت
ایران هنوز به کنوانسیون جهانی حقوق معلولان نپیوسته است

حذف تصاویر و رنگ‌ها

استاد دانشگاه ایران در گفت و گو با فارس:
ایران هنوز به کنوانسیون جهانی حقوق معلولان نپیوسته است

استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: با گذشت بیش از یکماه از زمان تصویب کنوانسیون بین‌اللملی حقوق معلولان و پیوستن 132 کشور دنیا به آن به علت بی‌توجهی سازمان بهزیستی و وزارت امور خارجه هنوز ایران به این کنوانسیون نپیوسته است.
محمد کمالی، معاون اسبق سازمان بهزیستی کشور و استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی فارس، افزود: کنوانسیون بین المللی حقوق معلولان اولین کنوانسیون سازمان ملل در هزاره سوم است که پس از 5 سال کار کارشناسی در دهم فروردین ماه امسال در مجمع عمومی سازمان ملل در 50 ماده و 18 ماده الحاقی به تصویب رسید.
وی اضافه کرد: در همان روز تصویب این کنوانسیون جهانی 88 کشور جهان به طور کامل این کنوانسیون را امضا کردند و 44 کشور دیگر با حق تحفظ و به صورت مشروط آن را امضا کردند تا بعدا بتوانند با تصویب مجالس قانون‌گذاری خود مواردی را که با قوانین داخلی، عرف و مذهبشان مغایرت دارد برای اجرا در کشور خودشان اصلاح کنند.
وی گفت:‌ متاسفانه کشور ما در حالی که قبلا در سال 83 قانون جامع حمایت از معلولان را به تصویب رسانده بود و جزء کشورهای پیشرو در رسیدگی به امور معلولان بود به علت بی توجهی و سستی برخی مسئولان در سازمان بهزیستی، وزارت رفاه و وزارت امور خارجی هنوز به این کنوانسیون نپیوسته است و این امر با توجه به رویکرد انسانی، اخلاقی و ملی و مذهبی ایران پذیرفتنی نیست.
کمالی اضافه کرد:‌ به نظر نمی‌رسد کنوانسیون بین المللی حقوق معلولان مغایرتی با قوانین و عرف کشور ما داشته باشد و مسئله حادی در آن به چشم نمی‌خورد که مانع از پیوستن کشور ما به آن شود، ضمن اینکه می‌توانستیم مانند 44 کشوری که این کنوانسیون به صورت مشروط پذیرفتند یا مانند روشی که در الحاق به کنوانسیون جهانی کودک داشتیم با حق تحفظ به کنوانسیون جهانی معلولان بپیوندیم.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود:‌ کنوانسیون حقوق معلولان در بین 8 کنوانسیونی که تاکنون سازمان ملل تصویب کرده است، ویژگی های استثنایی دارد که آن را متمایز می‌کند، اول اینکه اولین کنوانسیونی است که خود معلولان به عنوان افراد درگیر کنوانسیون در تدوین آن نقش داشتند و دوم اینکه این کنوانسیون که اولین کنوانسیون هزاره سوم سازمان ملل است در روز اول با پیوستن 132 کشور مواجه شد که در هیچکدام از کنوانسیونهای قبلی سابقه ندارد.
وی اضافه کرد: کشورهای زیادی در جهان و منطقه ما به خصوص کشورهای عربی به کنوانسیون جهانی حقوق معلولان پیوسته‌اند و یک مورد جالب آن کشور جامائیکا در آمریکای جنوبی بود که نه تنها در روز اول به کنوانسیون پیوست بلکه در همان روز نیز آن را در پارلمان خود به تصویب رساند و از این جهت اولین کشور شد.
معاون اسبق توانبخشی سازمان بهزیستی کشور گفت: کنوانسیون جهانی حقوق معلولان هیچ مغایرتی با قوانین کشور ما به خصوص قانون جامع حمایت از معلولان ندارد البته این کنوانسیون بسیار کلان نگرتر از قانون جامع حمایت از معلولان است و مطالب زیادی در مورد دسترسی معلولان به همه امکانات جامعه مانند مردم عادی، حق آموزش و دیگر حقوق مادی و معنوی دارد در حالی که قانون جامع حمایت از معلولان بیشتر به وظایف سازمان بهزیستی و دستگاههای اجرایی در مورد معلولان اشاره می‌کند.
کمالی اضافه کرد: امروز رعایت حقوق معلولان در جامعه و نبود هیچ نوع مانع فیزیکی و غیر فیزیکی برای زندگی عادی آنها مانند همه مردم یکی از شاخصهای توسعه و پیشرفت کشورهاست در حالی که در کشور ما هنوز نتوانسته‌ایم، حقوق معلولان را به درستی رعایت کنیم.
کنوانسیون بین المللی حقوق معلولان در 50 ماده به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسیده است که مطابق آن دولتهای عضو تضمین و تعهد می‌کنند که در کشورشان افراد معلول از حق مادرزادی حیات و سایر حقوق مادی و معنوی مساوی با دیگر مردم، زنان و کودکان برخوردار باشند و دولتها موظف به حمایت از حقوق آنان هستند.
بر این اساس همچنین کودکان معلول نباید بر خلاف میلشان از والدینشان جدا شوند و معلولان از حق مالکیت، ارث، دسترسی مساوی به وامها برخوردارند و دولتهای عضو باید از اجرای این حقوق اطمینان پیدا کنند، همچنین دولتها باید از اجرای عدالت برای معلولان مساوی با دیگران اطمینان پیدا کنند، افراد معلول باید از آزادی و امنیت برخوردار باشند و نباید تحت شکنجه تحقیر و مجازات بی رحمانه قرار گیرند.
کنوانسیون جهانی حقوق معلولان همچنین در بندهای دیگر خود تاکید می‌کند که دولتهای عضو باید موانع زندگی عادی معلولان را شناسایی و حذف کنند همچنین از کشورها خواسته شده است که حق استاندارد مناسب زندگی و حمایت اجتماعی شامل اسکان دولتی، تسهیلات خدمات عمومی، دسترسی به اطلاعات برای معلولان گسترش یابد.
بر اساس این کنوانسیون همچنین تبعیض در ازدواج و روابط شخصی و خصوصی برای معلولان حذف می‌شود، معلولان از حق انواع خدمات آموزشی، سلامت و بهداشت با کیفیت و رایگان مانند سایر افراد برخوردار می‌شوند و پیگیری این حقوق وظیفه دولتهاست.

• خبرگزاری فارس

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.83.383.fa.html
برگشت به اصل مطلب