شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- اخبار حوزه معلولیت
عصای سفید پرچمی به نشان استقلال نابینایان

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1392/7/22 | 

عصای سفید پرچمی به نشان استقلال نابینایان

عصای سفید از زمان جنگ جهانی اول، به عنوان نمادی برای نابینایان شناخته شد، هر چند که در کشورهای مختلف قوانین و نمادهای مختلفی برای استفاده و شناسایی نابینایان از این عصا وجود دارد، اما با توجه به اینکه رنگ سفید برای همگان به خوبی قابل دیدن است، برای پیشگیری از خطراتی که نابینایان را تهدید می کنند، این رنگ در تمام دنیا به عنوان عصای راهنمای آنها تصویب شده است.

15اکتبر روز جهانی نابینایان است و این روز بخاطر اهمیت به روشندین، توجه بیشتر به مشکیت آنها و ایجاد محیط های مناسب برای استفاده کنندگان از عصای سفید نامگذاری شده است.

این روزبهانه ای شد تا دلایلی که موجب نابینایی می شود را مرور کنیم.

علل نابینایی؛ پیشگیری و درمان

به گفته کارشناسان و متخصصان پزشکی، بیماری ها، حوادث، کهولت سن و وراثت از مهم ترین عوامل نابینایی و کم بینایی است که بر زندگی میلیون ها نفر در دنیا تاثیرمی گذارد، اگر چه راه های درمانِ اندکی برای نابینایی وجود دارد اما پیشگیری، راهی مطمئن برای جلوگیری از بروز این ضایعه به حساب می آید.

علل نابینایی در کشورهای در حال توسعه و پیشرفته با یکدیگر متفاوت است، 75 درصد نابینایی و اختییت بینایی در جوامع فقیر یا خیلی فقیر رخ میدهد و علت بروز 75 درصدی نابینایی و اختییت بینایی در این مناطق آب مروارید، تنبلی چشم، عیوب انکساری و دید کم، تراخم و علل خاص نابینایی در کودکان است.

 آب مروارید

یکی از علل بسیار شایع نابینایی در دنیا، آب مروارید است که به آسانی با هزینه مناسب و با جراحی قابل درمان است ، حدود 50 درصد افراد نابینای جهان از بیماری آب مروارید رنج میبرند.

آب مروارید کدر شدن عدسی چشم است و اقداماتی ساده مانند استفاده از عینک آفتابی و کیه لبه دار برای جلوگیری از رسیدن اشعه ماورای بنفش به چشم میتواند بروز آب مروارید را به تاخیر بیندازد.

 نابینایی اطفال

حدود پنج میلیون و یکصد کودک در سراسر دنیا به خصوص در آفریقا و آسیا نابینا هستند، تشخیص سریع که عامل اصلی جهت پیشگیری از معلولیت بعدی کودک است، یکی از اولویتهای برنامه بینایی 2020 در توسعه مراکز مراقبت چشم اطفال است .

 عیوب انکساری

حدود 124 میلیون نفر در دنیا از دید کم رنج میبرند و میلیونها مورد از نابیناییهای موجود، ناشی از عیوب انکساری اصیح نشده است.

 آب سیاه

آب سیاه، دومین عامل اصلی نابینایی در جهان است و میلیونها نفر در سال بر اثر ابتی به این بیماری مهلک در تاریکی فرو میروند، گلوکوم یا آب سیاه، این بیماری می تواند سبب آسیب عصب بینایی و در نتیجه کوری شود .

بیماری آب سیاه در آغاز هیچ عیمتی ندارد ولی میتواند در طول چند سال سبب کاهش بینایی و در نهایت کوری شود، درمان بموقع میتواند مانع پیشرفت بیماری شود که با معاینات دوره ای میتوان تا حد زیادی جلوی بروز این بیماری را گرفت.

 تنبلی چشم

تنبلی چشم پس از عیوب انکساری و آب مروارید سومین علت شایع کاهش بینایی است، تنبلی چشم یا آمبلیوپی نوعی اختیل بینایی است که ظاهر چشم ممکن است کامی سالم به نظر برسد، اما این بیماری طوری است که به آرامی و به تدریج ایجاد میشود و اگر درمان نشود، به نابینایی فرد منجر میشود. در حالی که با تشخیص و درمان بموقع براحتی و به طور کامل برطرف خواهد شد، کارشناسان معتقدند اگر اختییت نابینایی در سنین قبل از شش سالگی تشخیص داده شود و زمینه درمان آن فراهم شود ، کمک بسیار موثری در کنترل و پیشگیری از نابینایی در سنین بزرگسالی خواهد بود.

برنامه کشوری پیشگیری درخصوص تنبلی چشم به صورت آزمایشی سال 76 در چند استان انجام و چون میزان بروز این اختیل بیش از یک میلیون نفر در کشور گزارش شد، مسووین برای اجرای سراسری آن جدی شدند و از سال 1377 این طرح در سراسر کشور هر سال اجرا میشود.

بر همین اساس، سازمان بهزیستی طرح غربالگری تنبلی چشم و سنجش بینایی را در مهدهای کودک و پایگاههای سنجش برای کودکان زیر شش سال اجرا می کند و تاکنون هزاران کودک مبتی به تنبلی چشم شناسایی و برای تشخیص دقیقتر به متخصصان ارجاع داده شده اند .

برنامه پیشگیری از تنبلی چشم درسه سطح معاینه انجام می شود که در معاینه اول در مهدهای کودک تحت نظارت سازمان بهزیستی، آمادگیها، مهدهای کودک و نیز آمادگیهای مستقل فرهنگیان، مدارس روستایی و عشایرنشین و نیز پایگاههای سنجش بینایی اجرا می شود.

در این سطح، کودکی دچار مشکل تشخیص داده شد مورد معاینه اپتومتریست (بیناییسنج) قرار میگیرد و بعد از آن، در صورت نیاز و تشخیص اپتومتریست، معاینه توسط چشم پزشک انجام میشود.

 دیابت

احتمال بروز کوری در مبتییان به دیابت، 25 برابر افراد عادی است، درگیری چشم بر اثر دیابت یکی از چهار علت شایع نابینایی است که گروه سنی 20 تا 60 سال را شامل میشود، بیشتر موارد دیابت، عوارض چشمی است که بدون اینکه دارای عیئمی باشد، توسعه و گسترش مییابد و تا زمانی که عارضه چشمی به مراحل پیشرفته نرسد، تغییر در قدرت بینایی به وجود نمیآید.

 منبع: ایرنا

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.83.2829.fa.html
برگشت به اصل مطلب