شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- اخبار حوزه معلولیت
هنوز خبری از خودروی معلولان نیست

حذف تصاویر و رنگ‌ها

وعده فراموش شده سایپا
هنوز خبری از خودروی معلولان نیست

در حالی که شرکت سایپا در دوران مدیریت قبلی وعده عرضه خودرو معلولان را داه بود در دوران مدیران فعلی هم کسی خبری از اجرای این برنامه نیمه تمام نیست.
تیرماه سال 87 بود که سایپا طی اقدامی نمادین از خودروهای مناسب‌سازی ‌شده برای معلولین‌ رونمایی کرد. امکانات جانبی این خودروها که در پارس‌خودرو ساخته می‌شد در ابتدا برای بسیاری از معلولین امیدوارکننده بود. با اینحال پس از یک‌سال امید زیادی باقی‌نمانده و بسیاری از ثبت‌نام‌کنندگان نیز خودروی مورد‌نظر خود را دریافت نکرده‌اند.
سال گذشته مهرداد بذرپاش مدیرعامل وقت سایپا و رئیس سازمان بهزیستی کشور در مراسمی به همراه برخی معلولین در شیرخوارگاه آمنه گرد‌هم آمدند تا از خودروهای پراید صبا، GTX، 141، مگان و تندر90 مناسب‌سازی شده توسط پارس خودرو رونمایی کنند. قرار بر این بود که از نیمه شعبان سال گذشته ثبت‌نام متقاضیان برای این خودروها شروع و عرضه این محصولات نیز از آبان ماه آغاز شود، گو این که این کار با توجه به مشکلات شبکه تأمین پارس خودرو با تأخیر صورت گرفته آمارهای متناقضی در خصوص تحویل این خودروها به معلولین وجود دارد.
اواخر تیرماه امسال ابوالحسن فقیه رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت پارس خودرو قرار بود تا پایان سال گذشته، دو هزار خودرو تحویل معلولان دهد. وی ادامه می‌دهد: «به دلیل محدودیت‌های تأمین قطعات مورد نیاز تاکنون 710 نفر خودروهای خود را تحویل گرفته‌اند.» در مقابل روشنی مقدم ـ قائم مقام سایپا ـ در خصوص آخرین وضعیت تحویل خودروهای مناسب‌سازی ‌شده برای معلولین و تأخیری که پارس خودرو برای تحویل این خودروها داشته می‌گوید: «از ثبت‌نام‌هایی که تاکنون انجام شده 600 نفر تکمیل وجه انجام داده‌اند که 500 نفر از آن‌ها تا‌کنون خودرو‌های خود را دریافت کرده‌اند.»
مشخص نیست که منشأ این اختلاف کجاست چرا که طبق آمار کلی ثبت‌نام‌کنندگان در بهزیستی، حدود 1300 نفر هنوز خودروی خود را دریافت نکرده‌اند ولی پارس خودرو مدعی شده که از این ثبت‌نام‌کنندگان تنها 600 نفر وجه خودروی خود را پرداخت کرده‌اند. تناقضات وقتی بیشتر می‌شود که آمار خودروهای تحویل شده نیز حدود 210 دستگاه اختلاف دارد!
منشأ این اختلافات چیست سؤالی است که محمدرضا روشنی‌مقدم این گونه پاسخ می‌دهد: طبق اطلاعات ما تاکنون 600 نفر تکمیل وجه انجام داده‌اند که 500 نفر از آن‌ها خودرو‌های خود را دریافت کرده‌اند و 100 نفر باقی‌مانده نیز تا حدود یک ماه آینده خودروی مورد‌نظر خود را تحویل خواهند گرفت. وی با اشاره به ثبت‌نام دو هزار نفری انجام شده تأکید می‌کند: این ثبت‌نام از سوی پارس‌خودرو انجام نشده است!
با وجود اینکه پارس‌خودرو هزینه خوبی برای مناسب‌سازی این خودروها انجام داده ولی تلاش قابل توجهی برای در دست گرفتن این بازار نداشته است چرا که بهزیستی تفاهمنامه‌ای با نمایندگی چهار شرکت بزرگ اروپایی که در زمینه مناسب‌سازی خودروهای ویژه معلولان دنیا فعالیت می‌کنند امضا کرده که براساس این تفاهمنامه قرار است این چهار شرکت، نمایندگی‌هایی را در تهران دایر کنند. بدین ترتیب معلولان می‌توانند با دریافت یارانه‌ای تا سقف یک‌میلیون تومان، خودروهای خود را بر اساس استانداردهای روز اروپا مناسب‌سازی کنند. نکته جالب دیگر در خصوص این خودروها این است که وعده افتتاح خط تولید با تیراژ پنج‌هزار دستگاه به حالت تعلیق درآمده و طبق اطلاعات دریافتی گویا حتی مسئولان پارس خودرو اطلاعی در این خصوص ندارند.
تیرماه سال گذشته بود که بذرپاش ـ مدیرعامل سابق سایپا ـ که چندی پیش با چشمان ابری از این گروه وداع کرد، در مراسم ویژه‌ای که برای رونمایی خودروهای معلولان برگزار شد وعده داد سایپا برنامه‌ دارد که خط تولیدی برای این خودروها با تیراژ 5‌هزار دستگاه در سال اول تولید کند که میزان آن نیز بر اساس سفارشاتی که سازمان بهزیستی به ما ارائه می‌کند، متغیر خواهد بود. در این میان اگر سفارشاتی که از این سازمان به ما می‌رسد، به نحوی باشد که بتوانیم برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دهیم دچار وقفه تولید نخواهیم شد.
اما روشنی مقدم ـ قائم مقام فعلی گروه درباره این که راه‌اندازی خط تولید خودروهای معلولین که مدیرعامل سابق سایپا قول افتتاح آن را داده بود می‌گوید: بنده اطلاعی در این خصوص ندارم.
از سوی دیگر در حالی که پارس خودرو برای خودروهایی با گیربکس اتوماتیک اقدام به ثبت‌نام از معلولان طی سال گذشته کرد ولی در زمان تحویل این خودروها به مشتریان اعلام شد که باید بیرون از شرکت اقدام به این کار کنند که این مسئله مشکلات زیادی برای معلولان به وجود آورد چرا که این کار در خارج شرکت با هزینه بالایی (حدود) 5/1 تا 2 میلیون تومان با توجه به وضعیت مالی خاص عمده آنها قابل انجام بود و این که با انجام این کار پارس خودرو دیگر گارانتی به این خودروها ارائه نمی‌کرد.
روشنی‌مقدم در پاسخ به اینکه چرا پارس‌خودرو در ابتدا اقدام به ثبت‌نام برخی مدل‌های ارائه شده با آپشن گیربکس اتوماتیک کرد ولی بعد اعلام کرد که نمی‌تواند این کار را انجام دهد می‌گوید: آپشن گیربکس اتوماتیک مستلزم انجام تمهیداتی بود و در این زمینه تعدادی عقب‌ماندگی داشتیم البته برای اتوماتیک کردن گیربکس باید یک‌سری تأمین داخلی انجام شود که امسال سعی می‌کنیم این آپشن را عرضه کنیم. وی همچنین در خصوص اینکه اگر فردی خودروی خود را در مراکز غیر‌نمایندگی‌های گروه سایپا اتوماتیک کند آیا خدمات پس از فروش گروه سایپا گارانتی خودرو را تقبل می‌کند گفت: با توجه به تغییراتی که در خودرو انجام می‌شود خودرو به طور طبیعی از گارانتی خارج می‌شود البته غیر از گیربکس اتوماتیک مشکلی در سایر آپشن‌ها نداریم.
با این‌حال گویا مشکل تنها گیربکس اتوماتیک نیست چرا که برخی از ثبت‌نام‌کنندگان خودرو با کلاچ اتوماتیک نیز از دریافت چنین آپشنی محروم بوده‌اند. در این زمینه یکی از ثبت‌نام‌کنندگان خودروهای معلولان پارس خودرو با اشاره به این که در حالی قرار بود پراید مناسب‌سازی شده خود را آبان ماه سال گذشته تحویل بگیرد و خودروی مورد نظر دارای امکانات گاز و ترمز دستی، دنده و کلاچ اتوماتیک باشد، گفت: خودروی مورد نظرم را خردادماه امسال و تنها با آپشن گاز و ترمز دستی تحویل گرفتم.
وی با بیان اینکه کل هزینه تمام‌شده پراید هیدرولیک ثبت نامی من هفت‌میلیون و 900‌هزار تومان بوده، به «خبر» می‌گوید این خودرو بدون دنده اتوماتیک تحویل من شد. این در حالی است که اگر این کار در بیرون از پارس‌خودرو انجام شود حدود 5/1‌میلیون تومان هزینه در بر دارد.به نظر نمی‌رسد فعالیت‌ جدیدی در این زمینه به وجود آاید چنانچه قائم مقام سایپا با اشاره به ثبت‌نام اولیه دو هزار دستگاه خبر می‌دهد: پس از این ثبت‌نام اول، ثبت‌نام دیگری انجام نشد اما در برهه‌ای از زمان ثبت نام تحت تأثیر بخشنامه‌ای قرار گرفت که معلولان می‌توانستند طی آن با شرایط ویژه اقدام به واردات خودرو کنند که این بخشنامه نیز لغو و باردیگر تقاضا برای این خودروها بیشتر شده است.
وی همچنین با اشاره به این که اگر ثبت نام جدید انجام شود قادر به پاسخگویی هستیم، تأکید کرد: اگر این خودروها بازار خوبی داشته باشد سعی در تأمین تقاضا داریم چرا که تمام کارهای زیرساختی و شبکه تأمین آن فراهم شده است. این در شرایطی است که با توجه به تعداد زیاد افراد معلول در کشور، خودروسازان با توجه بیشتر در این زمینه، علاوه بر سود مناسب می‌توانند امکانات بیشتری در اختیار این قشر خاص قرار دهند. امری که تاکنون چندان مورد تأکید آنها نبوده است.

منبع : خبر آنلاین

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.83.1415.fa.html
برگشت به اصل مطلب